Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

"Το Νήμα"


“Το Νήμα”
ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ  (VICTORIA HISLOP)
εκδόσεις Διόπτρα, 2011
(Κριτική της μαθήτριας Σαρρή Σοφίας)


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…

Η Βικτόρια Χίσλοπ σπούδασε αγγλική φιλολογία στο St Hildas College της Oξφόρδης. Είναι ταξιδιωτική συντάκτρια για τις περιοδικές εκδόσεις Sunday Τelegraph, Μail on Sunday και Woman and Home.Tο πρώτο της μυθιστόρημα ,το Νησί, παρέμεινε στο Νο 1 της λίστας ευπώλητων βιβλίων των Sunday Times επί οκτώ διαδοχικές εβδομάδες και έχει πουλήσει ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Το «Νησί» αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο για την Ελλάδα, κορυφαίο best seller όλων των εποχών και αγαπήθηκε τόσο από το γυναικείο όσο και από το ανδρικό κοινό. Η Hislop αναδείχθηκε κορυφαία νεοεισερχόμενη συγγραφέας στο πλαίσιο του θεσμού Galaxy British Book Awards του 2007,ενώ της απονεμήθηκε και το βραβείο Richard and Judy Summer Read. Tο νησί έχει μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες. Το δεύτερο μυθιστόρημά της, ο Γυρισμός, κατέλαβε με τη κυκλοφορία του τη δεύτερη θέση στη λίστα ευπώλητων βιβλίων των Sunday Times και την πρώτη θέση στη λίστα βιβλίων με μαλακό εξώφυλλο. Σήμερα, η Βικτόρια ζει στο Κεντ με το σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά.
Η πλοκή…

Το Νήμα είναι ένα βιβλίο του οποίου η πλοκή διαδραματίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του στη Θεσσαλονίκη. Στο βιβλίο περιγράφονται οι τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν στην πόλη εξαιτίας σημαντικών ιστορικών γεγονότων, τα οποία βιώνουν οι κάτοικοι μιας μικρής συνοικίας, στην Οδό Ειρήνης. Στο μικρό αυτό δρόμο, αρχικά ζούσαν ειρηνικά και αρμονικά διάφορες εθνοτικές ομάδες, όπως Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Έλληνες. Με αφορμή το πρώτο γεγονός που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη, την τεράστια πυρκαγιά που την κατέκαψε, ξεκινά η περιγραφή μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης κατάστασης, με αποκορύφωμα την έλευση χιλιάδων προσφύγων από τη Μικρά Ασία μέσα σε κλίμα πολιτικής αστάθειας και οικονομικής ύφεσης.
Σε αυτές τις συγκυρίες εξελίσσεται ο έρωτας δυο προσώπων, των πρωταγωνιστών της ιστορίας των οποίων η ιστορία ξεκινά από πολύ νωρίς, όπως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης αργότερα. Όταν η Κατερίνα διώκεται στη Σμύρνη από τουρκικά στρατεύματα, τη ζωή της σώζει ο στρατιωτικός και θείος του Δημήτρη, του μετέπειτα συζύγου της! Η Κατερίνα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου διαμένει με μια «καινούρια» οικογένεια στην Οδό Ειρήνης, εκεί όπου ζει ο Δημήτρης με τη μητέρα του προσωρινά. Από εκείνη την ηλικία και για πολλά ακόμη χρόνια, οι δύο τους κρύβουν τα συναισθήματά τους, ώσπου να τα εκδηλώσουν (πολύ αργότερα).
Ο Δημήτρης πηγαίνει να πολεμήσει εναντίον των Ιταλών (είμαστε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) και τότε, το ερωτευμένο δίδυμο έρχεται πιο κοντά. Με την είδηση ότι ο αγαπημένος της έχει πεθάνει, το συντετριμμένο πια κορίτσι αναγκάζεται να παντρευτεί κάποιον που δεν τον αγαπά.
Στη διάρκεια όμως του γάμου της συναντά ξανά το Δημήτρη και εκείνος υπόσχεται τον οριστικό ερχομό του. Ο άντρας της στη συνέχεια πεθαίνει, η ίδια μένει έγκυος από τον αγαπημένο της και όταν εκείνος επιστρέφει από την εξορία (είχε διωχθεί ως κομμουνιστής), ενώνονται ως οικογένεια με τα δυο τους παιδιά.
Τέλος, ο μεγάλος σεισμός που πλήττει τη Θεσσαλονίκη - μόλις εκείνη αρχίζει να επουλώνει τις πληγές της-  συμπίπτει με το θάνατο της μητέρας του Δημήτρη, η οποία δεν έζησε τη ζωή που ήθελε, υποταγμένη σε έναν αυταρχικό και δύστροπο σύντροφο, τον Κωνσταντίνο Κομνηνό, ο οποίος ήταν ένα πρόσωπο που δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό του παιδιού του.

Οι εντυπώσεις μου…

Το βιβλίο ήταν απερίγραπτα συναισθηματικό, τόσο δοτικό που ανυπομονούσα για το περιεχόμενο της επόμενης σελίδας. Είναι εντυπωσιακό πώς μέσα σε τόσες καταστροφές που συγκλόνιζαν τη Θεσσαλονίκη, κάποιοι άνθρωποι συνέχιζαν να είναι άνθρωποι και να δείχνουν την αγάπη τους ο ένας για τον άλλο, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και καταγωγής. Mέσω αυτών των γεγονότων διακρίνεται το αίσθημα του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, αξίες διαχρονικές και ιδιαίτερα σημαντικές στις μέρες μας, όπου κυριαρχεί ο ωφελιμισμός.   
 Επομένως, το βιβλίο αυτό συναρπάζει τον αναγνώστη όχι μόνο για την ενδιαφέρουσα πλοκή του αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας σκιαγραφεί τους ήρωες του βιβλίου. Υπάρχουν οι δυναμικοί και αποφασιστικοί άνθρωποι όπως η Ευγενία και η «κόρη» της Κατερίνα, οι οποίες παρά τις δυσκολίες, συνέχισαν να αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή. Ακόμη, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο χαρακτήρα του Κωνσταντίνου Κομνηνού, ο οποίος όντας σκληρός και απρόσιτος, έχει ως προτεραιότητα το συμφέρον και τα χρηματικά του οφέλη. Όσον αφορά τη πλοκή, το πιο συγκινητικό και απροσδόκητο για εμένα ήταν η τυχαία γνωριμία της Κατερίνας με τον θείο του Δημήτρη στη Σμύρνη, όταν εκείνη ακόμη ήταν σχεδόν μωρό. Είναι απίστευτο το πώς από εκείνη τη μέρα οι συγκυρίες τους οδηγούν στο να είναι μαζί μέχρι τα βαθιά γεράματά τους.   
Τέλος, το κάθε κεφάλαιο του βιβλίου περιείχε έντονες στιγμές, η αφήγηση ήταν ρέουσα και χωρίς πλατειασμούς, στοιχεία που φανερώνουν τη «δυνατή πένα» της συγγραφέως.
Προσωπικά, συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε αναγνώστη να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.
Τα στοιχεία για τη ζωή της συγγραφέα πάρθηκαν από το βιβλίο της, Το Νήμα, και οι φωτογραφίες από την ιστοσελίδα www.google.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου