Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

“Τα παιδιά του Χούριν”

Τα παιδιά του Χούριν
John Ronald Reuel Tolkien 
εκδόσεις Αίολος, 2007

(Κριτική του μαθητή Αφεντούλη Κώστα)


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν (John Ronald Reuel Tolkien) (1892-1973) ήταν εξέχων και διαπρεπής Άγγλος φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και ακαδημαϊκός, καλύτερα γνωστός ως ο συγγραφέας των κλασσικών έργων λογοτεχνίας φαντασίας Το Χόμπιτ, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και Το Σιλμαρίλλιον. Από το 1925 ως το 1945 δίδαξε την αγγλοσαξονική γλώσσα και από το 1945 έως το 1959 δίδαξε αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στις 28 Μαρτίου 1972 εστέφθη Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από την Βασίλισσα Ελισάβετ B'.
Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο γιος του Τόλκιν, Κρίστοφερ Τόλκιν (Christopher Tolkien) δημοσίευσε μία σειρά από έργα, βασισμένα στις εκτενείς σημειώσεις και τα αδημοσίευτα χειρόγραφα του πατέρα του, συμπεριλαμβανομένου του Σιλμαρίλλιον και του Ατελείωτες Ιστορίες. Τα βιβλία αυτά, μαζί με το Χόμπιτ και το Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών δημιουργούν ένα σώμα παραμυθιών, ποιημάτων, φανταστικών ιστοριών και επινοημένων γλωσσών, που διαδραματίζονται σε έναν φανταστικό κόσμο επινόησης του συγγραφέα και ονομάζεται Άρντα (Arda) και την Μέση-Γη (Middle-Earth) που βρίσκεται σ' αυτήν. Στον κόσμο αυτό που θυμίζει τη Μεσαιωνική Ευρώπη, υπάρχει η μαγεία, καθώς και άλλες φυλές πέρα από τους ανθρώπους και μυθικά πλάσματα όπως ξωτικά και δράκοι. Αυτό κατέστησε τον Τόλκιν ευρέως γνωστό ως τον "πατέρα" της μοντέρνας λογοτεχνίας φαντασίας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και διαβάζονται ακόμα και σήμερα. Το 2008, η Βρετανική εφημερίδα The Times τον κατέταξε έκτο σε μία λίστα με τους "50 κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945".To Αμερικανικό περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 5ο πιο κερδοφόρο "διάσημο μετά θάνατον" το 2009.

Ο Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1892 στο Μπλουμφοντέιν (Bloemfontein), τότε πρωτεύουσα του Orange Free State, μέρος της σημερινής Νότιας Αφρικής. Η οικογένεια βρισκόταν στη Νότια Αφρική λόγω μιας θέσης στην τοπική τράπεζα που είχε προσφερθεί στον Άρθουρ, και την οποία θεώρησε ευκαιρία. Το κλίμα της νότιας Αφρικής φαίνεται πως είχε κακή επίδραση στην υγεία των δύο παιδιών (που ήταν 2 ετών και μηνών αντίστοιχα), και το 1895 η Μέιμπελ με τους γιους της επέστρεψε στην Αγγλία, στο σπίτι της μητέρας της σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Μπέρμιγχαμ (Birmingham). Το 1896, ο πατέρας του Τόλκιν, Άρθουρ, πέθανε από ρευματικό πυρετό πριν προλάβει να επιστρέψει και αυτός στην Αγγλία. Αυτό το συμβάν άφησε την οικογένεια χωρίς εισόδημα κι έτσι, η μητέρα του Τόλκιν εγκαταστάθηκε μόνιμα στο σπίτι της μητέρας της μαζί με τα παιδιά της. Το 1904 όταν ο Τόλκιν είναι 12 ετών, η μητέρα του πεθαίνει και αυτόν και τον αδελφό του, τους παίρνει υπό την προστασία του ο ιερέας Φράνσις Μόργκαν της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας και τους στεγάζει στο ίδρυμα που συντηρούσε η ενορία. Σπουδάζει στη Σχολή "Βασιλεύς Εδουάρδος VI" στο Μπέρμιγχαμ όπου διδάσκεται αγγλοσαξονικά και αρχαία αγγλικά και στη συνέχεια στο κολέγιο Έξετερ της Οξφόρδης Αγγλική Φιλολογία. Έχοντας εξαιρετική έφεση και μεγάλη αγάπη για τις γλώσσες και την ιστορία τους, μελετάει αρχαία Ουαλικά και Φινλανδικά και στη συνέχεια, αρχίζει να δημιουργεί δικές του γλώσσες που αργότερα θα τις πλαισιώσει με θαυμαστές φανταστικές ιστορίες με λαούς της Μέσης Γης, ξωτικά, νάνους και Χόμπιτς. Το 1971 μετά το θάνατο της γυναίκας του, επέστρεψε στην Οξφόρδη κοντά στα παιδιά του. Πέθανε 2 χρόνια αργότερα, μετά από μια σύντομη ασθένεια, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1973, σε ηλικία 81 ετών.

Η πλοκή…
Η ιστορία αυτού του βιβλίου εκτυλίσσεται στη μεγάλη χώρα πέρα από τα Γκρίζα Λιμάνια στην Δύση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τις φυλές των ανθρώπων, των ξωτικών και των νάνων. Κι αυτό εξαιτίας της ύπαρξης του Σκοτεινού Άρχοντα Μόργκοθ που κατοικούσε το τεράστιο φρούριο του στην Άνγκμπαντ. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής είναι ο Βασιλιάς των ανθρώπων, ο Χούριν και τα παιδιά του, ο Τούριν και η μικρότερη αδελφή του, η Νίενορ οι οποίοι ζούσαν κάτω από τον φόβο της οργής και  του μίσους του Σκοτεινού Άρχοντα απέναντι στα ξωτικά. Μετά τον θάνατο του πατέρα τους στη μεγάλη μάχη των Ανθρώπων και των ξωτικών ενάντια στις Σκοτεινές Δυνάμεις του Μόργκοθ ο Τούριν και η αδελφή του έμειναν ολομόναχοι, κρυμμένοι από τον Γκλάουρουνγκ.  Ο Γκλάουρουνγκ ήταν ένα πανίσχυρο πνεύμα το οποίο έμοιαζε με δράκο χωρίς φτερά, απεσταλμένος από τον Μόργκοθ είχε την εντολή να εκπληρώσει την κατάρα που είχε δώσει ο αφέντης στον Χούριν. Τον καταράστηκε, γιατί ήταν ο μόνος άνθρωπος ο οποίος τόλμησε να τον αμφισβητήσει!



Η κριτική μου

Το βιβλίο που διάβασα ανήκει στη φανταστική λογοτεχνία. Με ενθουσίασαν οι εκτενείς περιγραφές, οι πολιτισμοί των διάφορων φυλών και οι "μακρινοί" τόποι που ήταν δημιούργημα της φαντασίας του συγγραφέα. Πρόκειται για μια ωραία, αλλά συνάμα και λυπητερή ιστορία. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα στους λάτρεις τέτοιου είδους βιβλίων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου