Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

“Η εξαφάνιση”

Η εξαφάνιση
εκδόσεις Πατάκη, 1996

Λίτσα Ψαραύτη
(Κριτική του μαθητή Ζέγλη Γιώργου)


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα …
Η Λίτσα Ψαραύτη γεννήθηκε στη Σάμο και ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε στο προξενείο και στο μεταφραστικό τμήμα της Αμερικάνικης πρεσβείας. Έχει ταξιδέψει σ’ όλον σχεδόν τον κόσμο και τα ταξίδια της έχουν γίνει πηγή έμπνευσης για πολλά έργα της. Τα βιβλία της έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς κι έχουν περιληφθεί σε περιοδικά και ανθολογίες. Το 1993 τιμήθηκε με έπαινο της ακαδημίας Αθηνών για το έργο της <<Το αυγό της έχιδνας>>. Συνεργάστηκε με την πανεπιστημιακή ομάδα που συνέταξε ανθολογία για τα ελληνόπουλα του απόδημου ελληνισμού. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ορισμένα από τα έργα της…
·         Το διπλό ταξίδι
·         Το αυγό της έχιδνας
·         Το χαμόγελο της Εκάτης
·         Το μυστικό τετράδιο
·         Όνειρα από μετάξι
·         Το φιλί της ζωής
·         Οι άγγελοι του ουρανού

Η πλοκή…
Η ιστορία αναφέρεται στην εξαφάνιση ενός παιδιού (το όνομά του είναι Νικήτας) σε κάποιο νησί (Σάμο).Με αφορμή αυτήν την εξαφάνιση, μεταβαίνει ένας δημοσιογράφος, ο οποίος έχει ζήσει σε αυτό το νησί και έχει αναμνήσεις από αυτό. Ψάχνοντας την αιτία της εξαφάνισης του παιδιού αναμοχλεύει τις αναμνήσεις του: θυμάται τον πατέρα του που έπινε,το ξύλο που έδινε στην μάνα του και στον ίδιο και θυμάται ακόμα τις ενοχές που είχε για τον θάνατο των γονιών του. Ο δημοσιογράφος καταφέρνει στο τέλος να βρει το παιδί που εξαφανίστηκε, ευτυχώς ζωντανό, οπότε η ιστορία έχει αίσιο τέλος. Εκτός όμως από την ιστορία του παιδιού, λύθηκαν και πολλές δικές του απορίες για την δική του ζωή: ανακάλυψε την αιτία που έπινε ο πατέρας του: είχε πνιγεί ο αδερφός του, πράγμα που ο ίδιος δε γνώριζε. Έτσι, δικαιολόγησε τον πατέρα του για όλα τα άσχημα που πέρασε αυτός και η μητέρα του. Φεύγει ήσυχος από το νησί, όχι μόνο γιατί "διαλεύκανε" την εξαφάνιση του παιδιού, αλλά και τις απορίες και τα κενά της δικής του ζωής.

Η κριτική μου…
Ο τίτλος του βιβλίου «Η εξαφάνιση» κεντρίζει τον αναγνώστη, γιατί νομίζει ότι πρόκειται για ένα βιβλίο μυστηρίου και περιπέτειας. Όμως, η συγγραφέας δεν αρκείται σε αυτό. Θίγει βαθύτερα ζητήματα, όπως την ενδοοικογενειακή βία και τις επιπτώσεις της στον ψυχισμό των παιδιών, τις ψυχολογικές και συναισθηματικές καταστάσεις της εφηβικής ψυχής, τη δυσκολία προσαρμογής των προσφύγων στην πατρίδα τους. Όλα αυτά περιγράφονται με ευαισθησία, με δύναμη και ειλικρίνεια. Η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα, η αφήγηση ρέουσα και γρήγορη καθηλώνει τον αναγνώστη, καθώς αγωνιά για την εξέλιξη της ιστορίας.
Κατά τη γνώμη μου, είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται όχι μόνο σε εφήβους αλλά και σε ενήλικες, καθώς όχι μόνο συγκινεί τον αναγνώστη, αλλά και θέτει σύγχρονους προβληματισμούς.

Βιβλιογραφία






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου