Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

“Ο κήπος με τις μουριές”

“Ο κήπος με τις μουριές”
εκδόσεις Ωκεανίδα, 2006
Καίτη Οικονόμου

(Κριτική της μαθήτριας Κετσετζίδου Ελευθερίας)


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα …
Η Καίτη Οικονόμου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σήμερα ζει ακόμη στην Αθήνα όπου και εργάζεταιΈχει γράψει έξι βιβλία, ενώ έχει κάνει μεταφράσεις σε δεκάδες βιβλία για παιδιά και ενήλικους μεταξύ αυτών και της παγκόσμιας επιτυχίας των περιπετειών του Χάρι Πότερ.

Ορισμένα από τα έργα της…
·         Ο κήπος με τις μουριές, εκδ. Ωκεανίδα, 2006, 
·         Το σκουλαρίκι της τύχης, εκδ. Ωκεανίδα, 2007, 
·         Μου το είπε ένας άγγελος, εκδ. Ωκεανίδα, 2008, 
·         Δράκος στο χιόνι, εκδ. Ωκεανίδα, 2009,
·         Λευκή ορχιδέα, εκδ. Ψυχογιός, 2010
Η πλοκή...
Η Λίνα γνώρισε το Νίκο από πολύ μικρή ηλικία. Έμεναν στην ίδια γειτονιά. Ο Νίκος την περνούσε εννέα χρόνια και ήταν ο σύμβουλος και καλύτερος φίλος της. Στην εφηβεία όμως, ήταν ο άντρας που της έμαθε τα μυστικά του έρωτα. Όταν αυτή έμεινε έγκυος, εκείνος την εγκατάλειψε, πράγμα που την διέλυσε. Βέβαια, βίωσε και άλλες τραγικές καταστάσεις: το θάνατο αγαπημένων συγγενικών προσώπων (του πατέρα της), οικονομικά προβλήματα, ανεργία. Επτά χρόνια αργότερα, κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και γνώρισε μια νέα αγάπη. Η τυχαία συνάντηση στο νοσοκομείο με την αδερφή του Νίκου, όπου δούλευε ως νοσηλεύτρια εξαιτίας μιας σπάνιας πάθησης που είχε ο γιος της, στάθηκε μοιραία για την πορεία της ζωής της: από την ίδια πάθηση υπέφερε και ο Νίκος, ο αδερφός της. Και τότε επανεμφανίζεται ο Νίκος στη ζωή της, διεκδικώντας πολλά…



Η κριτική μου…
Το συγκεκριμένο βιβλίο μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον. Είναι συγκινητικό, καθώς περιγράφει μια δυνατή ερωτική ιστορία με πολλές ανατροπές. Σε καθηλώνει, περιμένεις με αγωνία την εξέλιξη της ιστορίας και τις κινήσεις των πρωταγωνιστών. Η συγγραφέας μέσα από τη γλαφυρή περιγραφή καταστάσεων και συναισθημάτων καταφέρνει να κερδίσει τον αναγνώστη: ο αναγνώστης συμπάσχει με τους ήρωες και σε αρκετά σημεία, ανακαλύπτει ομοιότητες με αυτούς. Επίσης, αναδύονται και επιπρόσθετα θέματα όπως οι σχέσεις γονέα – παιδιού, η εγκυμοσύνη στην εφηβεία και η επίδραση του χρήματος στον άνθρωπο. Μία από τις φράσεις του βιβλίου που με εκφράζει και ίσως ήταν και η αγαπημένη μου ήταν : «Μισή αλήθεια, ισοδυναμεί με ένα ολόκληρο ψέμα».
Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε ρομαντικές-δυναμικές γυναίκες, που πιστεύουν στη δύναμη της αγάπης και δεν πτοούνται με τις αναποδιές της ζωής, όπως η  ηρωίδα που είναι η προσωποποίηση της υπομονής, της επιμονής και της αισιοδοξίας. Είναι, πραγματικά, ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει, αν και δεν περίμενα αυτό το τέλος.

Βιβλιογραφία 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου