Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

“Οι κόρες της λησμονιάς”

Οι κόρες της λησμονιάς
εκδόσεις Ψυχογιός, 2009
Θοδωρής Παπαθεοδώρου

(Κριτική της μαθήτριας Χατζηγεωργίου Ελευθερίας)


Λίγα λόγια για το συγγραφέα…
Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στα Δίκαια του Έβρου περί τα μέσα του 1965 και κατοικεί στην Αθήνα. Επί σειρά ετών εργάστηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες προκαλώντας ενθουσιασμό στους αρχισυντάκτες. Συμπλήρωνε με σατιρικά σχόλια τα κενά της ύλης που ανέκυπταν καθημερινώς. Από το 2002, και για λόγους σεμνότητος, διέκοψε την καριέρα του στον Τύπο και αφιερώθηκε στην ουσία. Το μυθιστόρημά του "Οι εφτά ουρανοί της ευτυχίας" τιμήθηκε με το Βραβείο Σύγχρονου Ελληνικού Μυθιστορήματος, ενώ το μυθιστόρημά του με τίτλο "Το αστρολούλουδο του Βοσπόρου", τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Έργου Μνήμης 2003-2004 στα πλαίσια του 20ού Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας. Επίσης, το μυθιστόρημά του "Οι κόρες της λησμονιάς" ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών - ΕΚΕΒΙ 2010.


Η πλοκή…
Το βιβλίο αναφέρεται στην ζωή τριών γυναικών την περίοδο του εμφυλίου, της Αγγέλας από το Μυριόφυλλο της Ηπείρου, της Μέλπως από την Θεσσαλονίκη και της Αριάδνης από την Αθήνα. Τα βάσανα, η λύπη, η αγωνία, ο πόνος και ο χαμός των παιδιών τους είναι τα κοινά στοιχεία αυτών των οικογενειών. Παρόλο που ανήκουν σε διαφορετικούς χώρους και ιδεολογίες, ο πόλεμος καθώς και τα αποτελέσματά του, όπως ο θάνατος, είναι ένα ακόμα κοινό στοιχείο τους. Περιγράφεται η αθλιότητα της κατάστασης του εμφυλίου, όπως το μίσος, η προδοσία , η φτώχεια, οι εξουθενωμένοι και πεινασμένοι άνθρωποι, που αναζητούν τροφή στα σκουπίδια, καθώς επίσης και η πατρίδα, το κόμμα, οι επαναστάσεις και οι σφαγές. Στο τελευταίο κεφάλαιο << Μ' ένα βαθύ αναστεναγμό>> περιγράφεται η ελπίδα και ο καημός των μητέρων να ξανανταμώσουν μια μέρα τα παιδιά τους,να ζουν, να είναι γερά και ευτυχισμένα.


Η κριτική…

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί το πρώτο μέρος της τετραλογίας: περιγράφονται σκηνές από την ζωή τριών διαφορετικών γυναικών στην περίοδο του εμφυλίου. Ο συγγραφέας με την ιδιαίτερη λογοτεχνική πένα του, ωστόσο, καταφέρνει με αριστοτεχνικό τρόπο να ενώνει τρεις γυναίκες από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας. Τις ενώνει η αγωνία, η νοσταλγία και η ελπίδα να ξαναντικρύσουν τα παιδιά τους. Είναι σκόπιμο να αναφερθεί πως ο συγγραφέας του βιβλίου μετατρέπει τις μαρτυρίες σε ζωντανές εικόνες. Η πλοκή καθηλώνει τον αναγνώστη και οι περιγραφές συγκλονίζουν δημιουργώντας δυνατά συναισθήματα.
Προσωπικά, συστήνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο "Οι κόρες της λησμονιάς", καθώς αποτελεί μια αξιοσημείωτη ιστορική πηγή για την εποχή του εμφύλιου.  Πιστεύω πως ο αναγνώστης αιχμαλωτίζεται από τις εμπειρίες των γυναικών, θλίβεται, συγκινείται και συμπάσχει με αυτές τις τρεις ελληνικές φυσιογνωμίες. Άλλωστε, ο εμφύλιος πόλεμος είναι μια από τις σελίδες της ιστορίας μας που οφείλουμε όλοι να τις γνωρίζουμε ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Βιβλιογραφία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου