Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

“Μπαρμπαρόσα ο πειρατής ”

Μπαρμπαρόσα ο πειρατής”
Γιώργος Λεονάρδος
εκδόσεις Λιβάνη, 1998
(Κριτική του μαθητή Τσιγκά Κωνσταντίνου)


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…
Ο Γιώργος Λεονάρδος  είναι Έλληνας δημοσιογράφος και λογοτέχνης. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον Φεβρουάριο του 1937. Πρωτοδημοσίευσε διηγήματα το 1953 στις ημερήσιες εφημερίδες της Αλεξάνδρειας, «Ταχυδρόμο» και «Ανατολή». Ερχόμενος στην Ελλάδα, αρχικά σπούδασε φυσικομαθηματικός, αλλά τελικά ακολούθησε το επάγγελμα του δημοσιογράφου φοιτώντας στη Δημοσιογραφική Σχολή του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (Σχολή Σπύρου Μελά), την περίοδο 1959-1961. Εργάστηκε στο δελτίο εξωτερικών ειδήσεων και αργότερα ως πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα «Καθημερινή», (1961-1964) όπου και ανέλαβε ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, (ΑΠΕ), στο Βελιγράδι (1964-1967). Επίσης, εργάσθηκε ως προϊστάμενος εξωτερικών ειδήσεων στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Απογευματινή, Ελευθεροτυπία, Μεσημβρινή, Έθνος και Ελεύθερος Τύπος, καθώς και ως αρθρογράφος στην οικονομική εφημερίδα Κέρδος. Αργότερα, από το 1977 ανέλαβε ανταποκριτής ΑΠΕ στη Νέα Υόρκη, όπου διατέλεσε διευθυντής της ημερήσιας εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης. Αργότερα υπήρξε παρουσιαστής ειδήσεων στην ΕΡΤ και στον ΑΝΤ1. Παράλληλα, ανέλαβε δημοσιογραφικές αποστολές στον πόλεμο του Βιετνάμ, στον ιρανοϊρακινό πόλεμο, στον πόλεμο του Περσικού και σε άλλες συρράξεις, ως επίσης και σε διεθνείς διασκέψεις, όπως στο Συνέδριο της European Broadcasting Union στη Κωνσταντινούπολη (1975). Διετέλεσε μέλος της επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για τα έτη 2009 και 2010.
Ο Γ. Λεονάρδος είναι επίσης μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και μόνιμος κάτοικος Αθηνών.

Το έργο του…
Τα ιστορικά μυθιστορήματά του «Μπαρμπαρόσα ο Πειρατής» εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στη Βρετανία, την Τουρκία και την Ιταλία και είναι υπό έκδοση στην Ισπανία, «Μάρα η Χριστιανή Σουλτάνα» και «Μαρία Μαγδαληνή» στην Τουρκία και τη Σερβία, ενώ « Η Ωραία Κοιμωμένη του Μυστρά» πρόκειται να εκδοθεί στην Ιταλία.
Επίσης, έγραψε τα μυθιστορήματα «Το Κόκκινο Σαλόνι της Γιαγιάς» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, και από τις εκδόσεις Λιβάνη τα μυθιστορήματα «Το Σπίτι πάνω από τις Κατακόμβες», «Εύα», «Οι Εραστές της Γης», «Οι Πόλοι του Μαγνήτη», «Το Τραγούδι της Ψυχής» και τη μελέτη «Η Δομή του Μυθιστορήματος».
Τελευταία έργα του είναι η τριλογία για την παλαιολόγεια εποχή με τα ιστορικά μυθιστορήματα «Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος – Ο Ελευθερωτής», «Οι Παλαιολόγοι» και «Ο Τελευταίος Παλαιολόγος», που εκδόθηκαν από τον Εκδοτικό Οργανισμό «Νέα Σύνορα – Α. Α. Λιβάνης». Εκτός όλων των παραπάνω λογοτεχνικών έργων, ο Γ. Λεονάρδος συνέγραψε επίσης και αγγλοελληνικό λεξικό στρατιωτικών όρων.
Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του συγγραφέα είναι «Σοφία Παλαιολογίνα - Από το Βυζάντιο στη Ρωσία».

Η πλοκή…
Την ιστορία του φοβερού Μπαρμπαρόσα, της μάστιγας της Μεσογείου, και του αδερφού του Χαϊρεντίν διηγείται ο Ερμόλαος, ένας παιδικός φίλος των αδερφών, ο οποίος έζησε σχεδόν όλη τη ζωή του στη θάλασσα, και τώρα είναι ασκητής σε ένα ξωκλήσι, το 1548.
Ο Ερμόλαος έζησε τα εφηβικά του χρόνια σε ένα μικρό χωριό, στον Παλαιόκηπο Λέσβου,  και έγινε φίλος με τον Αρούζ, ο οποίος τον προστάτευε λόγω των γνώσεων που του παρείχε, αφού μόνο ο Ερμόλαος πήγαινε σχολείο, και μιλούσε άριστα τέσσερεις γλώσσες. Οι πολλές γνώσεις του έγιναν το εισιτήριό του για ένα ταξίδι στη Βενετία, ως ακόλουθος του ηγούμενου Φρανσουά, για να δουλέψει ως μεταφραστής, αλλάζοντας προσωρινά το όνομά του σε Λεονάρ. Εκεί, γνωρίζει την Ισαβέλα, ανιψιά ενός πλούσιου πλοιοκτήτη, την οποία και ερωτεύεται. Όταν όμως πληροφορείται ότι εκείνη αρραβωνιάζεται, αποφασίζει να αφήσει ό,τι έχει στη Βενετία, φεύγοντας κρυφά με ένα πλοίο, και να επιστρέψει στην πατρίδα του. Εκεί, όμως, πληροφορείται τη καταστροφή του σπιτιού του και το θάνατο των γονιών του από πειρατές.
Όταν όμως ξαναστέκεται στα πόδια του, χάρη στη βοήθεια του Αρούζ, τον ακολουθεί στις πειρατικές του «δραστηριότητες», μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Αρούζ, Ισαάκ και τον πιστό σύντροφό τους, Αϊντίν. Μέσα σε είκοσι χρόνια, έχοντας περάσει τεράστιες δυσκολίες, όπως το θάνατο του Ισαάκ και την αιχμαλώτισή τους από τους ιππότες της Ρόδου, κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα μεγάλο στόλο από πλοία που λεηλατούσαν και τα έπαιρναν υπο τη κατοχή τους.
Ο Αρούζ, ως αρχηγός του στόλου και αξιοσέβαστος πια αντίπαλος της δυτικής Ευρώπης, υιοθέτησε το ψευδώνυμο Μπαρμπαρόσα, που σημαίνει Κοκκινογένης, το οποίο κληρονόμησε αργότερα και ο Χαϊρεντίν, παρόλο που δεν διέθετε κόκκινη γενειάδα.Ο Αρούζ αυτοανακηρύχθηκε σουλτάνος του Αλγερίου, το οποίο αποτελούσε τη βάση της κυριαρχίας του.Έχοντας ως ισχυρό σύμμαχο τον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, ο στόλος τους διεξήγαγε πολλές νικηφόρες ναυμαχίες κατά του Καρόλου Κουϊντου της Ισπανίας, του Φραγκίσκου της Γαλλίας και του ναυάρχου Αντρέα Ντόρια.
Το 1517, σε μια ενέδρα του εχθρικού στόλου, ο Αρούζ σκοτώνεται, προσπαθώντας να σώσει τους παγιδευμένους συντρόφους του.Μετά από αυτό, ο Ερμόλαος, ως καπετάνιος Έρμ Ράις μαζί με το Χαϊρεντίν, ο οποίος διαδέχτηκε τον Αρούζ, περνάνε άλλα τριάντα χρόνια στη θάλασσα και στις ναυμαχίες, για να αποσυρθούν τελικά σε μεγάλη ηλικία στη στεριά.
Το 1543, ο Χαϊρεντίν αρρωσταίνει βαριά και πεθαίνει, αφήνοντας το πολυτελές σπίτι του ως κληρονομιά στην κατά πενήντα χρόνια νεότερη σύζυγό του, Μιριάμ. Ο Ερμόλαος, ηλικιωμένος πια, εγκαταλείπει την περιουσία του και αποσύρεται στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ζητώντας συγχώρεση για τα αμαρτήματα που έπραξε στη γεμάτη πόνο ζωή του.
Η κριτική μου…
         Το βιβλίο είναι μια εκπληκτική περιπέτεια αποτελούμενη από πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα, δοσμένα υπό το πρίσμα της  μυθιστορηματικής αφήγησης. Ο συγγραφέας αναλύει με κινηματογραφική λεπτομέρεια τη ζωή και το έργο του φοβερού Κοκκινογένη, κάνοντας τον αναγνώστη να διευρύνει τη φαντασία του και να ζει ο ίδιος την περιπέτεια. Η γρήγορη πλοκή, η καταιγιστική δράση, το μυστήριο και η αγωνία συναρπάζει τον αναγνώστη. Το βιβλίο αυτό προσφέρει ψυχαγωγία στους λάτρεις της ιστορίας και των ιστορικών μυθιστορημάτων: ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να μάθει πληροφορίες για πρόσωπα που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην ιστορική πραγματικότητα εκείνης της εποχής. Ο Μπαρμπαρόσα ο Πειρατής μέσα από το βιβλίο αυτό του εγκαταλείπει τα σκονισμένα ράφια της βιβλιοθήκης και μας ξεναγεί με τρόπο συγκλονιστικό και άμεσο στα αποτρόπαια χρόνια της αναρχίας των θαλασσών και του τρόμου της πειρατείας.
Μόλις το ξεκινήσετε, θα αγωνιάτε συνεχώς για τη πλοκή, η οποία θα μείνει αναλλοίωτη στο μυαλό σας. Προσωπικά, το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους. 

Βιβλιογραφία


1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια, κυρία Μπράχου, για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στους μαθητές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή