Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

“Η εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ”

“Η εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ”
Brian Selznick
εκδόσεις Πατάκη, 2012


(Κριτική του μαθητή Γευγελή Θανάση)



Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

Ο Μπράιαν Σέλζνικ (Brian Selznick) (γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1966) είναι ένας Αμερικανός εικονογράφος και συγγραφέας, ίσως ο πιο γνωστός για την απεικόνιση των παιδικών βιβλίων. Ο Μπράιαν Σέλζνικ είναι ο εικονογράφος των βιβλίων "Dinosaurs of Waterhouse Hawkins", που έχει τιμηθεί με τη διάκριση Caldecott, και "Walt Whitman: Words for America" (καλύτερη εικονογράφηση σύμφωνα με τους New York Times), συγγραφέας των οποίων είναι η Barbara Kerley· επίσης, του "When Marian Sang" της Ram Munoz Ryan, που τιμήθηκε με το βραβείο Sibert, καθώς και άλλων φημισμένων εικονογραφημένων βιβλίων και μυθιστορημάτων. Ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. "Η εφεύρεση του Ούγκο Καμπρέ" κυκλοφόρησε στην Αμερική τον Ιανουάριο του 2007 από τον εκδοτικό οίκο "Scholastic Press" και σύντομα βρέθηκε στο νούμερο ένα της λίστας των best seller της εφημερίδας "New York Times". Το 2008 βραβεύτηκε με το Caldecott Medal κι έγινε το πρώτο μυθιστόρημα που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο αποδίδεται σε εικονογράφους. Η εταιρεία Warner Bros έχει ήδη κλείσει τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου σε σκηνοθεσία του Chris Wedge.

Η πλοκή…
Ο Ουγκό Καμπρέ, ένα ορφανό αγόρι που κλέβει για να ζήσει, φροντίζει τα ρολόγια του πολυσύχναστου σιδηροδρομικού σταθμού στο κέντρο της πόλης του Παρισιού της δεκαετίας του ’30 και κατοικεί στις εσωτερικές στοές του σταθμού. Σταθερή παρέα του, ένα μυστηριώδες ανθρωπόμορφο μηχάνημα που έχει στο κέντρο του μία υποδοχή για ένα κλειδί σε σχήμα καρδιάς, το οποίο αποτελεί και το μόνο πράγμα που του έχει απομείνει από τον πατέρα του. Όταν ωστόσο ο κόσμος του συνδέεται ξαφνικά -σαν τα γρανάζια των ρολογιών που φροντίζει- με ένα εκκεντρικό κορίτσι που λατρεύει τα βιβλία, και έναν πικρόχολο γέρο, ιδιοκτήτη ενός μικρού καταστήματος παιχνιδιών στο σταθμό, η μυστική ζωή και το πιο πολύτιμο μυστικό του Ουγκό κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν. Ένα αινιγματικό σχέδιο, ένα πολύτιμο σημειωματάριο, ένα κλεμμένο κλειδί, ένας μηχανικός άνθρωπος και ένα κρυμμένο μήνυμα του νεκρού πατέρα του Ουγκό απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά αυτής της περίπλοκης, τρυφερής και μαγευτικής ιστορίας. 

Η κριτική μου…
Είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο, αφού συνδυάζεται η ιστορία με εικονογραφήσεις του συγγραφέα. Αυτό που μου άρεσε είναι ότι θυμίζει έντονα κόμικ με στοιχεία περιπέτειας και μυστηρίου. Η πρωτοτυπία του βιβλίου έγκειται στο ότι βασίζεται στην αληθινή ζωή του Ζορζ Μελιές, πρωτοπόρου κινηματογραφιστή των αρχών του εικοστού αιώνα. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Μάρτιν Σκορσέζε.
Καθώς προχωρά η εξέλιξη της ιστορίας, ο αναγνώστης αγωνιά όλο και περισσότερο για το τι θα γίνει στο τέλος. Είναι ένα από τα ωραιότερα βιβλία που έχω διαβάσει και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε.


Βιβλιογραφία 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου