Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

“Γεύση Πικραμύγδαλου”

Γεύση Πικραμύγδαλου
εκδόσεις Πατάκη, 1998
Μάνος Κοντολέων
(Κριτική της μαθήτριας Πετρέντση Βασιλικής)


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…
Ο Μάνος Κοντολέων γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς που κατάγονταν από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά ασχολείται με τη λογοτεχνία από τα παιδικά του χρόνια δημοσιεύοντας κείμενά του στο περιοδικό «Διάπλαση των Παίδων». Την πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα την κάνει το 1969 συμμετέχοντας σε ανθολογία νέων πεζογράφων και μετά από δέκα χρόνια κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο. Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη του πεζού λόγου: μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, παραμύθι, θέατρο και δοκίμιο. Έχω κατά καιρούς συνεργαστεί με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά (Καθημερινή, Αυγή, Βήμα, Βραδινή, Αδέσμευτος, Ελεύθερος Τύπος, Διαβάζω, Αντί, Τραμ, Πόρφυρας, Λέξη, Ρόδι, Γεια Χαρά κ.ά.) δημοσιεύοντας κριτικές, άρθρα και λογοτεχνικά κείμενα. Έχει μεταφράσει αρκετά βιβλία για παιδιά και νέους.
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Έρευνας και Μελέτης της Παιδικής Λογοτεχνίας «Διαδρομές». Έχει τιμηθεί δύο φορές (1997 και 2009) με Κρατικό Βραβείο, υπήρξε υποψήφιος για τα Διεθνή Βραβεία Άντερσεν και Λίνγκστριγκ. Βιβλία του έχουν κατά καιρούς βραβευτεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου  και περιλαμβάνονται σε διάφορες ανθολογίες πεζογραφίας και δοκιμίου. Ένα μυθιστόρημά του έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση, ενώ άλλα έργα του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο.
Στο εξωτερικό η παρουσία του είναι γνωστή αφενός με την αναγραφή στον τιμητικό πίνακα Άντερσεν της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Nεότητα (ΙΒΒΥ) του μυθιστορήματός μου «Δομήνικος» και αφετέρου με τη μετάφραση και κυκλοφορία μυθιστορημάτων και διηγημάτων του στη Γαλλία ,στη Γερμανία και στην Ταϋλάνδη.

Ορισμένα από τα έργα του...
·         «Ένα κι ένα κάνουν όσα θες»
·         «Αφήγηση»
·         «Με στοιχεία προσωπικών συνεντεύξεων»
·         «“Τα φώτα!” είπε»,
·         «Αποφάσισα να σκοτώσω τον Ερμόλαο
·         «Ερωτικές ιστορίες μιας παιδικής ηλικίας»
·         «Σχεδόν Έρωτας
·         «Οι δυο τους κι άλλοι δύο»
·         «Το ταξίδι που σκοτώνει»
·         «Γεύση πικραμύγδαλου»
·         «Ροκ Ρεφρέν»
·         «Μια ιστορία του Φιοντόρ»

Η πλοκή…
    Το βιβλίο παρουσιάζει τη  ζωή δύο νέων, της Φαίδρας και του Οδυσσέα. Η Φαίδρα σπουδάζει θεατρολογία και ο Οδυσσέας μαθηματικά και μουσική. Τα δυο παιδιά συναντιούνται τυχαία στο μάθημα της μουσικής και ερωτεύονται. Όμως, δεν θα μπορέσουν να ζήσουν τον έρωτα έτσι όπως περίμεναν, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με μια σοβαρή ασθένεια, το AIDS, που θα τους στιγματίσει και θα σταθεί εμπόδιο στην πορεία της ζωής τους…



Η κριτική μου…
Πρόκειται για ένα βιβλίο που προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στον αναγνώστη και τον προβληματίζει, αφού πραγματεύεται ένα θέμα πάντα επίκαιρο, το AIDS. Θεωρώ πως ο τίτλος κεντρίζει την περιέργεια του αναγνώστη, γιατί είναι πρωτότυπος∙ το νόημά του βέβαια αποκαλύπτεται στη συνέχεια (η «γεύση πικραμύγδαλου» προέρχεται από την μυρωδιά που είχαν τα μαλλιά της Φαίδρας). Ο συγγραφέας, με απλή και κατανοητή γλώσσα, σκιαγραφεί εύστοχα τους χαρακτήρες των προσώπων της ιστορίας (τους γονείς, τους φίλους των δύο νέων) και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη για την εξέλιξη της πλοκής. Ακόμη, μεγάλη έκπληξη είναι και το τέλος της ιστορίας όπου μαθαίνουμε αν και με ποιον τρόπο θα καταφέρει ο Οδυσσέας να γιατρευτεί. Είναι ένα βιβλίο που θα ξαναδιάβαζα και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους νέους!

Βιβλιογραφία 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου