Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

“Τα Χέγια”

Τα Χέγια
εκδόσεις Πατάκη, 1996
Ζωρζ Σαρή
(Κριτική του μαθητή Νικολαΐδη Γιώργου)



(Το βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέως έχει προηγηθεί σε άλλη ανάρτηση.)

Η πλοκή…
            Η Μάτα τελειώνει το λύκειο στη Λαμία. Ζει με τον πατέρα και τη γεροντοκόρη θεία της και πιστεύει –έτσι της έχουν πει– πως η μητέρα της πέθανε στη γέννα. Κάποια στιγμή ο πατέρας της την παίρνει και πάνε στο Δαδί, το χωριό τους· εκεί η Μάτα γνωρίζει ένα φοιτητή που θα γίνει κάτι παραπάνω από απλός φίλος της. Μετά από λίγο καιρό, ξεσπά μία φασαρία στο σχολείο κι η Μάτα δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα που συκοφαντούν τον πατέρα λέγοντας της ότι είναι χουντικός. Όταν η Μάτα μαθαίνει πως ο πατέρας της σχετιζόταν με το καθεστώς της δικτατορίας και πως ζούσε στην Αθήνα μια ζωή άγνωστη για εκείνη, συγκρούεται μαζί του και ο κόσμος της αναστατώνεται. Ωστόσο, αγνοεί πολλά γεγονότα για την αληθινή ιστορία των γονιών της, τα οποία αποκαλύπτονται σιγά σιγά μέσα από το ημερολόγιο εκείνης της εποχής του πατέρα της. Άραγε θα μάθει την αλήθεια για τη μητέρα της; Έτσι δύο ιστορίες σε διαφορετικό χρόνο και τόπο εκτυλίσσονται παράλληλα, δίνοντας μια ολοκληρωμένη ματιά στο παρελθόν και στο παρόν των πρωταγωνιστών.

Η κριτική μου…
            Πρόκειται για ένα βιβλίο αρκετά ενδιαφέρον. Καταρχάς, ο τίτλος κεντρίζει την προσοχή του αναγνώστη. Τι είναι, άραγε, τα Χέγια; Στην εξέλιξη της ιστορίας, ο αναγνώστης μαθαίνει ότι πρόκειται για μια γιορτή, ένα αποκριάτικο πανηγύρι στην περιοχή της Λαμίας.. Η συγγραφέας με την απλή και κατανοητή γλώσσα, δεν κουράζει τον αναγνώστη. Η πλοκή εξελίσσεται γρήγορα και ξαφνικά, χωρίς να το περιμένεις, συμβαίνει η μεγάλη ανατροπή, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα μυστηρίου. Το βιβλίο, επίσης, μας παρουσιάζει την αναστάτωση που προκαλεί στην ζωή της ηρωίδας η αποκάλυψη αυτού του μυστικού και τη σύγκρουση με τον πατέρα της.
            Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους, γιατί εκτός του ότι είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, προβληματίζει έμμεσα τον αναγνώστη, δείχνοντάς του ότι πολλά πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.


Βιβλιογραφία

Περίληψη βιβλίου


Παρουσίαση βιβλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου