Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

“Το διαμαντένιο Άλφα”

Το διαμαντένιο Άλφα
εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2008
Νόρα Πυλόρωφ – Προκοπίου

(Κριτική της μαθήτριας Παπακαρμέζη Νατάσας)


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…
Η Νόρα Πυλόρωφ – Προκοπίου γεννήθηκε και ζει στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Διερμηνέων – Μεταφραστών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέρνης Γερμανικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Οικονομία. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας στο Ινστιτούτο Goethe , κυρίως σε τάξεις Ανώτατης Βαθμίδας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την διδασκαλία της μετάφρασης. Μετέφρασε από τα Γερμανικά δύο μυθιστορήματα, μία ποιητική συλλογή, μία ανθολογία Γερμανών ποιητών και ένα τόμο διηγημάτων. Υπήρξε βασική μεταφράστρια του λογοτεχνικού περιοδικού Ausblicke (1970-1979). Συνεργάζεται με το λογοτεχνικό περιοδικό Εντευκτήριο. Το  2004 εκδόθηκε μια συλλογή διηγημάτων της με τίτλο ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΘΑΜΠΟΙ – ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ (Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ) και το 2008 το μυθιστόρημα ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΟ ΑΛΦΑ (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).


Η πλοκή…
Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα με πρωταγωνίστριες επτά γυναίκες και μία η αφηγήτρια οκτώ, οι οποίες διηγούνται τις περιπέτειές τους από τους Βαλκανικούς Πολέμους ως τη Δικτατορία.
Στην περίοδο του πολέμου η Αργυρώ, μία κοπέλα από φτωχή οικογένεια, παντρεύεται έναν αριστοκράτη. Ο σύζυγός της, όμως, εκτός από το ότι ήταν  μπλεγμένος σε παρανομίες , κακοποιούσε συνεχώς την Αργυρώ.  Θύμα του πέφτει και η αδελφή της, την οποία και κλείνει σε ένα ίδρυμα, όπου την βασανίζουν με μοναδικό του σκοπό να μην ομολογήσει στη γυναίκα του τι έχει συμβεί. . Η  Αργυρώ την παίρνει από εκεί, αλλά το κορίτσι πεθαίνει, μαρτυρώντας την αλήθεια και κάνοντας την Αργυρώ να μισήσει ακόμη περισσότερο τον άντρα της και να ζητάει εκδίκηση.
 Τότε εμφανίζεται στην ζωή της ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος δέχεται να τη βοηθήσει. Μεταξύ τους δημιουργείται μία ερωτική σχέση, από την οποία γεννιέται ένα κοριτσάκι.  Ο άντρας αυτός την ημέρα που γεννιέται η κόρη του χάνει τη ζωή του, αφήνοντάς της όλη την περιουσία του. Ο σύζυγος της Αργυρώς γίνεται έξαλλος αλλά δεν μπορεί πλέον να την πειράξει γνωρίζοντας ότι η Αργυρώ ξέρει πολλά και μπορεί να του κάνει κακό, καθώς έχει με το μέρος της και τις δύο αδελφές του.
Στην πορεία του χρόνου η Αργυρώ γνωρίζει και άλλους άνδρες και αποκτά άλλες δύο κόρες. Όσο λοιπόν η Αργυρώ έκανε τη ζωή της και τα παιδιά της μεγάλωναν, η κουνιάδα της η Αμαλία παντρεύτηκε έναν αριστερό, αρκετά χρόνια νεότερό της, ο οποίος λίγο αργότερα την παράτησε για μία γυναίκα πολλά χρόνια νεότερή της. Η άλλη της κουνιάδα, η Αριστέα παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία , αλλά ούτε και αυτή έζησε ευτυχισμένη.
Στο διάστημα αυτό εμφανίζεται  και ο Νικόλας, ο αδελφός της  Αμαλίας και της Αριστέας, ο οποίος φέρνει μεγάλη χαρά στις δύο αδελφές καθώς είναι ο αγαπημένος τους, αλλά όχι και στον άνδρα της Αργυρώς ο οποίος τον μισεί. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να ζούνε ευτυχισμένοι και όλοι μαζί ανοίγουν μία επιχείρηση, που τους αποφέρει πολλά κέρδη. Η Αργυρώ ερωτεύεται τον Νικόλα και ζουν τον έρωτά τους μέχρι τη στιγμή που ο Νικόλας χάνει τη ζωή του σε ένα ατύχημα. Από τη ζωή φεύγουν και οι κουνιάδες της και η Αργυρώ μένει με τις κόρες της, οι οποίες έχουν πλέον μεγαλώσει και αρχίζουν να φτιάχνουν η κάθε μία τη ζωή της.
Η Αγνή παντρεύεται έναν άντρα, ο οποίος τη στερεί τη χαρά της μητρότητας καθώς δεν θέλει παιδιά. Η Ανθή  ερωτεύεται το θείο της και διατηρεί κρυφό ερωτικό δεσμό μαζί του. Η Αυγή μένει έγκυος στο διάστημα που πήγαινε στη σχολή και γεννάει ένα πανέμορφο κοριτσάκι, το οποίο όμως αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μετά από σύσταση του γιατρού. Ο καθαρός αέρας έκανε καλό στην Αντριάνα που μέρα με τη μέρα γινόταν και πιο όμορφη. Αλλά και αυτή έκανε λάθος επιλογές αφού ερωτεύτηκε το θείο της  και διατηρούσε κρυφή σχέση μαζί του. Ο αγαπημένος της όμως πέθανε λίγες μέρες μετά από την αποκάλυψη της σχέσης τους και η Αντριάνα νιώθοντας τύψεις έγινε βουλιμική. Αποφάσισε να ζήσει μόνη της ∙ όμως, η αρρώστια  της την ξαναέφερε στο σπίτι, γιατί χρειαζόταν βοήθεια. Τα πράγματα όμως χειροτέρεψαν όταν επιστρέφοντας ανακάλυψε ότι η μητέρα της συζούσε με άλλον και ο πατέρας της είχε σταλεί στην εξορία. Ένα μίσος την κυρίευσε  και θέλοντας να εκδικηθεί τη μητέρα της, ρίχνεται στο φίλο της και δημιουργείται ένας ερωτικός δεσμός. Στο τέλος, όλα μαθαίνονται και η Αργυρώ με τις τρεις της κόρες  αποκαλύπτουν όλα τους τα μυστικά μέσα στο κόκκινο σαλόνι.


Η κριτική μου…
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Αποτυπώνεται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς όμως να κουράζει τον αναγνώστη με ιστορικά γεγονότα. Η πλοκή του εξελίσσεται γρήγορα, πράγμα που καθηλώνει τον αναγνώστη, καθώς αγωνιά για την εξέλιξη της ιστορίας: ίντριγκες, πάθη, μίση, περιπέτεια και μυστήριο πλαισιώνουν τους χαρακτήρες, που διαγράφονται με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία από τη συγγραφέα. Ίσως, το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι όλα τα ονόματα των ηρωίδων είναι παρόμοια (ξεκινούν από Άλφα) και οι περιγραφές είναι πολύ λεπτομερείς.
Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους, γιατί διαβάζεται εύκολα – η γλώσσα είναι απλή και κατανοητή. Θεωρώ ότι απευθύνεται κυρίως στο γυναικείο κοινό, καθώς το βιβλίο αφορά τη ζωή οκτώ γυναικών.

Βιβλιογραφία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου