Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

“Αστραδενή”

“Αστραδενή”
εκδόσεις Κέδρος, 2008
Ευγενία Φακίνου

(Κριτική της μαθήτριας Παπαγεωργίου Κατερίνα)



(Το βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέως έχει προηγηθεί σε άλλη ανάρτηση.)

Η πλοκή…
Η Αστραδενή είναι ένα κορίτσι έντεκα χρονών που γεννήθηκε στη Σύμη και μετακόμισε με την οικογένειά της στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή. Η ζωή στην Αθήνα είναι δύσκολη και ο πατέρας της με δυσκολία βρίσκει δουλειά σε μηχανουργείο με πολύ χαμηλή αμοιβή. Αναγκάζονται να ζήσουν σε ένα υπόγειο διαμέρισμα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η Αστραδενή έχει προβλήματα με τους συμμαθητές της που της φέρονται άσχημα λόγω της καταγωγής και την διαφορετικότητα της. Δεν έχει φίλες, παρόλα αυτά όμως δεν μοιράζεται το πρόβλημα της. Προσπαθεί για να μην απογοητεύσει τους γονείς της με τον δικό της τρόπο να δώσει μια εξήγηση για όλα και θυμάται στιγμές από την ζωή της στη Σύμη. Της λείπει ο τόπος της, οι παραδόσεις και τα πρόσωπα. Σημαντικό ρόλο παίζει ένα όνειρο που είδε τη πρώτη νύχτα στην Αθήνα και θα βγει αληθινό και θα αναγκάσει την ηρωίδα να μεγαλώσει νωρίτερα.


Η κριτική μου…
Πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο που πιστεύω ότι πρέπει να το διαβάσουν και παιδιά και ενήλικες. Είναι ενδιαφέρον, γιατί μαθαίνουμε τις αντιλήψεις και τα ήθη, τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Σύμης από τη μια και της Αθήνας, από την άλλη. Ο αναγνώστης συμπάσχει με τη μικρή Αστραδενή που μετακομίζει με την οικογένεια της στην Αθήνα, βιώνει τα ίδια συναισθήματα με την ηρωίδα: πόνο, αδικία, μοναξιά, στεναχώρια, νοσταλγία και ελπίδα. Το στοιχείο που με στενοχώρησε είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν το μικρό κορίτσι στο σχολείο: την αδικούν και την περιθωριοποιούν. Το βιβλίο περιγράφει την παιδική αθωότητα και απλότητα.
Βέβαια, οι τελευταίες σελίδες είναι  πολύ δυσάρεστες, αλλά παράλληλα πραγματικές, ρεαλιστικές: μετάβαση από την αθωότητα της παιδικής ηλικίας στη σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα. Το τέλος είναι ανατρεπτικό και συνταρακτικό, πράγμα που δεν φαίνεται από το ύφος και τον τρόπο γραφής του βιβλίου.
Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους!

Βιβλιογραφία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου