Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

“Μακρινοί ορίζοντες”

“Μακρινοί ορίζοντες”
Γιώργος Πολυράκης
εκδόσεις Ψυχογιός, 2005
(Κριτική της μαθήτριας Βαβάμη Πέτρας)

(Το βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα έχει προηγηθεί σε άλλη ανάρτηση). 

Η πλοκή...

Άνοιξη του 1888. Στο τσιφλίκι του μεγαλογαιοκτήμονα του θεσσαλικού κάμπου, Άρη Χατζηπαυλή, μεγαλώνουν δύο έφηβοι, η Μπονιφάθεια Χατζηπαυλή (κόρη του γαιοκτήμονα) και ο Κωστής Αραβαντινός (γιος του αρχιεπιστάτη των κτημάτων). Μεταξύ τους αναπτύχθηκε, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, μια ισχυρή φιλία. Η φιλία των δύο νέων εξελίσσεται σιγά σιγά σ’ ένα πλατωνικό έρωτα... Χωρίς κανείς να το γνωρίζει, με έξοδα του Άρη Χατζηπαυλή, ο Κωστής σπουδάζει στη σχολή Ευελπίδων και η Μπονιφάθεια ονειρεύεται να παντρευτεί τον μέλλοντα αξιωματικό.
Η Μοίρα όμως, σύμφωνα με το συγγραφέα, έχει ορίσει διαφορετικό μέλλον για τον καθένα τους... Η ζωή της Μπονιφάθεια αλλάζει πορεία και αναγκάζεται να φύγει για την τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Κωστής βρίσκεται στην Αθήνα ως Εύελπις! Στη συνέχεια, η Μπονιφάθεια για να γλιτώσει από τα δεινά που υποφέρει, φεύγει για την πανέμορφη Κωνσταντινούπολη και από εκείνη την στιγμή οι δύο νέοι χωρίζουν χάνοντας κάθε επαφή!
Διαδραματίζονται πολλά γεγονότα, ώσπου να ξανασυναντηθούν. Στο μεταξύ, αν και τα τρυφερά αισθήματα παραμένουν αμοιβαία, ο καθένας φτιάχνει τη ζωή του, χωρίς βέβαια να γνωρίζει τι τους επιφυλάσσει το μέλλον..


Η κριτική μου..

Το μυθιστόρημα του Γιώργου Πολυράκη «Μακρινοί ορίζοντες» διατρέχει μια οδυνηρή και ταραχώδη εποχή και καθοριστικής σημασίας για τη σύγχρονη Ελλάδα (τέλη 19ου αιώνα, βαλκανικοί πόλεμοι, Α’ Παγκόσμιος, Μικρασιατική Καταστροφή, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος). Σαφώς, πρόκειται για έναν συνδυασμό μύθου και ιστορίας: σε κάθε σελίδα ζωντανεύουν εικόνες από την Ελλάδα εκείνης της εποχής πλαισιωμένες από μια μεστή λογοτεχνική αφήγηση. Ο συγγραφέας με τις γλαφυρές περιγραφές καταστάσεων και προσώπων δεν κουράζει τον αναγνώστη, αφού τα γεγονότα εκτυλίσσονται μέσα από μια συναρπαστική ερωτική ιστορία δυο νέων. Αυτό που με καθήλωσε είναι το γεγονός ότι ο συγγραφέας θέλει τους ήρωες να συνεχίζουν τη ζωή τους, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που ορθώνονται απροσπέλαστα μπροστά τους.
Μπορεί στην αρχή οι εφτακόσιες σελίδες να μου φάνηκαν «Γολγοθάς», ωστόσο, στη συνέχεια αγωνιούσα για την εξέλιξη της ιστορίας: οι συνεχείς ανατροπές κρατούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον.
Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους, καθώς είναι ένα βιβλίο πολύ ενδιαφέρον: εκτός από το ότι με εντυπωσίασε η δυνατή πένα του συγγραφέα, μου χάρισε γνώσεις σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής. Επίσης, προκύπτει το εξής ηθικό δίδαγμα: ότι όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα, εμείς πρέπει να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και να μην πτοούμαστε από τις κακουχίες της ζωής…κάθε πρόβλημα ξεπερνιέται, αρκεί να υπάρχει θέληση. Αυτό είναι που χαρακτηρίζει την ηρωίδα, η οποία είναι άξια θαυμασμού χάρη στην επιμονή και την υπομονή της.

ΕΝΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ - ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!
                                    
Βιβλιογραφία








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου