Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

“Το μυστικό τετράδιο”

“Το μυστικό τετράδιο”

εκδόσεις Πατάκη, 1997
Λίτσα Ψαραύτη
(Κριτική της μαθήτριας Βαβάμη Ιωάννας)


(Το βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέως έχει προηγηθεί σε άλλη ανάρτηση.)

Η πλοκή…
             Το βιβλίο αναφέρεται σε μία οικογένεια, η οποία ζει σ’ ένα χωριό και ένα φράγμα της ΔΕΗ χτίζεται πάνω στο ποτάμι κι έτσι το χωριό βυθίζεται στα νερά της λίμνης. Η οικογένεια της Δάφνης αναγκάζεται να μετακομίσει στην Αθήνα, αφού ο πατέρας της και ο αδερφός της δεν μπορούσαν πια να τα βγάλουν πέρα με το καφενείο που είχαν.  Στην Αθήνα μένουν σ’ ένα  υπόγειο μιας πολυκατοικίας. Η Δάφνη έχει συντροφιά μόνο τη Μαργαρίτα, τη γάτα της. Είναι 16 χρονών, δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην πόλη, στο σχολείο κανένας δεν την πλησιάζει και είναι πολύ μοναχική. Μετά από λίγο καιρό θα ανακαλύψει μία κοπέλα 24 χρονών που μένει στο πάνω διαμέρισμα και θα γίνουν φίλες. Η κοπέλα αυτή είναι ρωσίδα: τη λένε Σόνια και είναι χορεύτρια μπαλέτου. Ο Λευτέρης, ο αδερφός της Δάφνης δουλεύει και ταυτόχρονα πηγαίνει και σχολείο. Μία μέρα, καθώς παρέδιδε μία παραγγελία, γνώρισε την Φωτεινή, με την οποία ερωτεύτηκαν. Επίσης, ο Λευτέρης κάνει παρέα με τον Θέμη, ο οποίος είναι επικίνδυνος και πολλές φορές τον παρασύρει. Ο Θέμης γνωρίζει την Δάφνη και προσπαθεί να τη γοητεύσει, η Δάφνη όμως αδιαφορεί στην αρχή. Μία μέρα βγαίνουν μαζί σ’ ένα μπαράκι. Εκεί ο Θέμης της προσφέρει δύο βότκες και η Δάφνη είναι αρκετά ζαλισμένη και μεθυσμένη… Έπειτα, φεύγουν από το μπαράκι και πηγαίνουν στο σπίτι της , ο Θέμης αρχίζει να της μιλάει γλυκά και τρυφερά. Η Δάφνη συγκινήθηκε από το ενδιαφέρον του και τον εμπιστεύτηκε με συνέπειες που θα τη σημαδέψουν στην υπόλοιπη ζωή της…



Η κριτική μου…               
Πρόκειται για ένα βιβλίο πολύ ενδιαφέρον. Στην αρχή, δεν με ενθουσίασε, αλλά η δύναμη της αφήγησης και η πλοκή της ιστορίας με έκαναν να αλλάξω γνώμη. Η συγγραφέας με την απλή γλώσσα και τις γλαφυρές περιγραφές κρατά αμείωτη την αγωνία του αναγνώστη. Αυτό που με συγκίνησε ιδιαίτερα είναι η  ιστορία της Δάφνης που θα μπορούσε να συμβεί στην κάθε έφηβη.
Πιστεύω ότι τo συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται σε εφήβους. Αγγίζει το νεαρό αναγνώστη, καθώς πετυχαίνει να καταγράψει πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητας: τις δυσκολίες, τα αδιέξοδα, τα καθημερινά προβλήματα και τις παγίδες της μεγάλης πόλης της, που πρέπει να αντιμετωπίζουμε. Η συγγραφέας περιγράφει την ψυχολογία και τα συναισθήματα των ηρώων, που άλλοι αθώοι, ευαίσθητοι και μοναχικοί κι άλλοι μικρόψυχοι, πανούργοι και διεφθαρμένοι, παίζουν με τη ζωή, θριαμβεύουν ή συντρίβονται, χάνουν, κερδίζουν, πονούν και αγαπούν.

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου