Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

“Αννέ σημαίνει μάνα”

 “Αννέ σημαίνει μάνα”
Εκδόσεις Modern times, 2003
Στέλιος Στυλιανού
(Κριτική της μαθήτριας Παπαχρήστου Κατερίνας)


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
O Στέλιος Δ. Στυλιανού γεννήθηκε στη Λεμεσό της Kύπρου. Σπούδασε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση. Aπό το 1975 είναι μόνιμος κάτοικος Aθηνών και εργάζεται ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και διευθυντής παραγωγής στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.Από το 1979 είναι μέλος της εταιρίας Ελλήνων σκηνοθετών και παράλληλα ασχολείται με το γράψιμο.

Ορισμένα από τα έργα του συγγραφέα:
·         "Περιπλάνηση ανάμεσα στα σκουπίδια", διήγημα, εκδ. Όμβρος.
·         "Τίποτα πιο αληθινό από το ψέμα", διήγημα, εκδ. Δίοδος.
·     Από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα: "Αννέ σημαίνει μάνα", που μεταφράστηκε στα τουρκικά και έχει εκδοθεί στην Τουρκία με τον τίτλο "Mana anne demektir" και "Είσαι γυναίκα, είσαι γη".

Η πλοκή…
Δύο αγόρια γεννιούνται την ίδια στιγμή, ένα ελληνοκύπριο και ένα τουρκοκύπριο. Μοιάζουν τόσο πολύ παρά το ότι έχουν διαφορετική θρησκεία. Καθώς μεγαλώνουν μαζί, θα αγαπηθούν και θα μισηθούν θανάσιμα. Κι όλα αυτά σε μια πατρίδα που είναι χωρισμένη στα δύο. Είναι μια ιστορία δύο διαφορετικών κόσμων, που έχουν όμως πολλά κοινά σημεία. Όλα αυτά μέσα σε μία εικόνα πολέμου στην οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή των δύο αγοριών, αλλά και τη Κύπρο...


Η κριτική μου…
            Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον και συγκινητικό βιβλίο, καθώς περιγράφει τη ζωή δύο αγοριών, που, ενώ αρχικά ήταν αγαπημένοι και αχώριστοι φίλοι, στη συνέχεια έγιναν άσπονδοι εχθροί. Ο συγγραφέας με τη δύναμη της λογοτεχνικής πένας ψυχογραφεί τους χαρακτήρες όχι μόνο των πρωταγωνιστών, αλλά και των δευτερευόντων προσώπων που διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής (οι γονείς των δύο αγοριών και η αδελφή του ελληνοκύπριου αγοριού). Ο αναγνώστης μαθαίνει για το δράμα του κυπριακού λαού και την ιστορία του πολύπαθου νησιού. Δεν είναι καθόλου κουραστικό ∙ αντίθετα με την απλή και κατανοητή γλώσσα του, συνιστά ένα ευχάριστο ανάγνωσμα.
      Προσωπικά, συνιστώ σε όλους να διαβάσουν το βιβλίο αυτό, γιατί όχι μόνο συγκλονίζει, αλλά προβληματίζει τον αναγνώστη σε επίκαιρα ζητήματα (το Κυπριακό παραμένει άλυτο).

Βιβλιογραφία


2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό βιβλίο και πολύ εύστοχη η κριτική. Υπέροχη και ενδιαφέρουσα πλοκή με περιεχόμενο άκρως ελκυστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ενα απο τα ωραιότερα βιβλία που εχω διαβάσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή