Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

"Το Νησί"

Το Νησί
ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ  (Victoria Hislop)
εκδόσεις Διόπτρα, 2007


(Κριτική της μαθήτριας Βαλκάνη Δέσποινας)


(Το βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέως έχει προηγηθεί σε άλλη ανάρτηση).

Εργογραφία
·         Sink or swim: The Self-help book for Men Who Never Read Them
·         The Island (2005): Ελληνική μετάφραση: Το Νησί (εκδόσεις «Διόπτρα»)
·         The Return (2008): Ελληνική μετάφραση: Η Επιστροφή (εκδόσεις «Διόπτρα»)
·         The Thread (2011): Ελληνική μετάφραση: Το Νήμα (εκδόσεις «Διόπτρα»)
·         The Last Dance (2013): Ελληνική μετάφραση: Ο Τελευταίος Χορός (εκδόσεις «Διόπτρα»)

Διηγήματα

·         'One Cretan Evening' (2008)
·         'The Pine Tree' (2008)
·         'By The Fire' (2009)
·         'The Warmest Christmas Ever' (2007)
·         'Aflame in Athens' (2009)



Η πλοκή…
Το βιβλίο αφορά την ιστορία της οικογένειας Πετράκη. Η Αλέξις Φίλντινγκ, μια εικοσιπεντάχρονη αρχαιολόγος, ταξιδεύει από την Αγγλία στην Πλάκα της Κρήτης, την ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας της. Επιθυμεί να μάθει την ιστορία της οικογένειάς της, για την οποία η μητέρα της πάντα απέφευγε να της μιλά. Εκεί βρίσκει την Φωτεινή, παλιά φίλη της μητέρας της, η οποία ξεκίνα να της διηγείται την ιστορία της οικογένειάς της. Γυρίζουν πίσω στο 1939, τότε που η προγιαγιά της Αλέξις, η Ελένη Πετράκη ανακαλύπτει ότι πάσχει από λέπρα και αναγκάζεται να αφήσει πίσω στην Πλάκα τον σύζυγο της, τον Γιωργή, και τις δυο κόρες της, τη Μαρία και την Άννα, και να ζήσει στην αποικία των λεπρών, τη Σπιναλόγκα. Από τότε και έπειτα, η ως τότε ήσυχη ζωή της οικογένειας αλλάζει για πάντα…



Οι εντυπώσεις μου…
Το «Νησί» κερδίζει τον αναγνώστη του, αφού πραγματεύεται μια τραγική, συγκινητική ιστορία. Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο ρεαλιστικές εικόνες και διάλογους, που -παράλληλα με την ιστορία της οικογένειας Πετράκη- ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με την ιστορία της Κρήτης και του νησιού της Σπιναλόγκας, όπου εξόριζαν τους λεπρούς από όλη την Κρήτη.
Η συγγραφέας παρουσιάζει το πόσο ριζικά άλλαξε η ζωή της οικογένειας από την αρρώστια της μητέρας, η οποία έπασχε από μια υποτιθέμενη ανίατη νόσο, τη λέπρα. Ο αναγνώστης βιώνει κι αυτός με τη σειρά του έντονα συναισθήματα, που προξενεί ο αποχωρισμός αυτός στην οικογένεια.
Σε κάθε σημείο της πλοκής, εκεί που τα πράγματα φαίνονται να ηρεμούν, δημιουργούνται ανατροπές που κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Το ενδιαφέρον και η αγωνία διατηρούνται αμείωτα, καθώς ο αναγνώστης παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις (με κομμένη την ανάσα) μέχρι να βρεθεί η τελική θεραπεία της νόσου. Η πένα της συγγραφέως καταφέρνει να μεταδώσει την αρρώστια, τον ξεριζωμό, τον πόνο, τον πόλεμο, ακόμα και τον ίδιο το θάνατο.
     Η Χίσλοπ μεταδίδει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αναφερόμενη στην προσπάθεια των λεπρών να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή στο νησί, και στην ελπίδα τους να αναρρώσουν και να επιστέψουν στις οικογένειες τους. Τα μέλη της οικογένειας Πετράκη αποτελούν υπόδειγμα αγάπης, αφού πάρα την αρρώστια, τις τραγωδίες και τον πόνο που πέρασαν, δεν έπαψαν να νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Διαβάζοντας «Το Νησί», ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι δεν είναι οι πόνοι και ο δυσκολίες που καθορίζουν τη ζωή, αλλά η αγάπη και η διαρκής ελπίδα.
Προσωπικά, συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε αναγνώστη να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο.

Βιβλιογραφία


1 σχόλιο:

  1. Συγκινητικό βιβλίο, με πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή και μεγαλείο λογοτεχνικής έκφρασης της συγγραφέως. Βιβλίο καθοριστικής σημασίας για ένα θέμα τόσο λεπτό αλλά τόσο ουσιώδες. Μοναδικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή