Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

“Στη διαπασών”

Στη διαπασών
εκδόσεις Καστανιώτη, 2010
Βασίλης Παπαθεοδώρου

(Κριτική του μαθητή Ράικου Βασίλη)

(Το βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα έχει προηγηθεί σε άλλη ανάρτηση.)

Η πλοκή…
Ο Θανάσης ζει σε μία οικογένεια που θεωρεί ότι τα μέλη της (δηλαδή ο πατριός του και τα δύο μικρότερα αδέρφια του) τον μισούν εκτός από την μητέρα του. Είναι ένα ατίθασο αγόρι που έχει τρέλα με τη δυνατή μουσική και πολύ θράσος στη ζωή του. Τσακώνεται συνέχεια με τους συμμαθητές του, τους καθηγητές του, τους ξένους, τα αδέρφια του και τον πατριό του. Αυτός και οι φίλοι του παίρνουν μέρος σε μια ρατσιστική οργάνωση. Όλα αυτά μέχρι που γνωρίζει τη Λουίζα και αυτή με τον τρόπο της τον κάνει για λίγο καιρό να ξεκόψει από όλα αυτά. Βέβαια, στη συνέχεια αφήνει τη Λουίζα γιατί νομίζει πως έχει χάσει τον ''εαυτό του'' και συνεχίζει τα ίδια και χειρότερα. Χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του μόλις μαθαίνει ότι ζει ο πατέρας του που ποτέ δεν γνώρισε και φεύγει μακριά από όλους και από όλα, για να ηρεμήσει. Τότε όμως χάνει τη μητέρα του και κλείνεται στον εαυτό του. Το μόνο που θέλει τώρα είναι μια ήρεμη, ακριβώς αντίθετη ζωή από αυτήν που έκανε και να είναι μαζί με τη Λουίζα.


Η κριτική μου…
 Πρόκειται για ένα βιβλίο, που σκιαγραφεί σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη κοινωνία. Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας έφηβος που αγαπά το μίσος: τον τρέφει ο θυμός, η ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος, η ασυνέπεια των ενηλίκων. Ο συγγραφέας στήνει το σκηνικό της ιστορίας με επίκαιρες εικόνες – περιστατικά: επιθέσεις σε αλλοδαπούς, ξυλοδαρμούς, απαξίωση αρχών, ένταξη νεαρών σε συμμορίες, ενδοοικογενειακή βία, αδιαφορία από μέρους των γονιών, μειωμένο ενδιαφέρον για το σχολείο. Η πλοκή του βιβλίου είναι ενδιαφέρουσα, σε αρκετά σημεία συγκινητική και κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία. Προσωπικά ο συγγραφέας κατάφερε να με κάνει να ταυτιστώ με τον ήρωα και με αυτόν τον τρόπο, μου κίνησε το ενδιαφέρον. Με συγκίνησε, όταν το ένα κακό μετά το άλλο του κατέστρεφαν σιγά σιγά τη ζωή, με αποκορύφωμα το θάνατο της μητέρας του. Μεγαλύτερη όμως εντύπωση μου προκάλεσε το ότι ο ήρωας του βιβλίου μπορούσε τόσο πολύ να επηρεάζεται από τη μουσική, ώστε να αλλάξει όλη του η ζωή.
Το βιβλίο ''Στη διαπασών'' του Βασίλη Παπαθεοδώρου είναι ένα νεανικό βιβλίο που θίγει τα προβλήματα που μπορεί να έχει ένας σύγχρονος έφηβος. Θεωρώ ότι μπορεί να διαβαστεί από όλους και να αποτελέσει αφορμή για προβληματισμό και για αναθεώρηση αντιλήψεων και νοοτροπιών που έχουν υιοθετηθεί από κάποια μέλη της κοινωνίας μας. 

Βιβλιογραφία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου