Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

“Ιμαρέτ”

Ιμαρέτ
“Στη σκιά του ρολογιού”
εκδόσεις Μεταίχμιο, 2008
Γιάννης Καλπούζος

(Κριτική του μαθητή Τάσιου Γιώργου)


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

Ο Γιάννης Καλπούζος είναι σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας, ποιητής και στιχουργός. Γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Από το 1960 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εργογραφία

 Το 2000 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του “Το νερό των ονείρων”, καθώς και το μυθιστόρημά του “Μεθυσμένος Δρόμος” Το 2002 από τις εκδόσεις Κέρδος εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του “Μόνο να τους άγγιζα” και το 2005 από τις εκδόσεις Άγκυρα το μυθιστόρημά του “Παντομίμα φαντασμάτων” Το 2006 και το 2007 από τις εκδόσεις Ίκαρος εκδόθηκαν οι ποιητικές συλλογές του “Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών” και “ Ο έρωτας νυν και αεί”, με την οποία ήταν υποψήφιος στη “μικρή λίστα” για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008. Ακόμη έχει γράψει στίχους 67 τραγουδιών μεταξύ των οποίων τα “Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου”, “Δέκα μάγισσες”, “Τι μου 'χει λείψει”, “Γιατί πολύ σ' αγάπησα” κ.ά. καθώς και 18 στίχους για το παιδικό θεατρικό “Τρυφεράκανθος” Το Νοέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το μυθιστόρημα του με τίτλο “Ιμαρέτ” και υπότιτλο “Στη σκιά του ρολογιού”, που κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και των Λεσχών Ανάγνωσης το 2009. Το ιμαρέτ μεταφράστηκε στα Τούρκικα, ενώ κυκλοφορεί σε audio book καθώς και έκδοση με τα τραγούδια που αναφέρονται στο βιβλίο και υπήρχαν πριν από το 1880.
       
Η πλοκή…

H ιστορία του βιβλίου ξεκινά στην Άρτα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν η πόλη ήταν υπό την κατοχή των Τούρκων. Οι δύο ήρωες του βιβλίου είναι ο Έλληνας Λιόντος και ο Τούρκος Νετζίπ, οι οποίοι δένονται με μια ξεχωριστή φιλία, κόντρα στα κοινωνικά δεδομένα της εποχής εκείνης. Εξιστορούν τη ζωή τους με τη μορφή ημερολογίου (παρουσιάζεται εναλλάξ στο βιβλίο) από το 1854 μέχρι το 1882. Οι Έλληνες, οι Τούρκοι και οι Εβραίοι ζούνε αρμονικά στη πόλη της Άρτας, πράγμα που αρέσει και στους πρωταγωνιστές του διηγήματος, γιατί άνθρωποι τριών διαφορετικών εθνών, τριών διαφορετικών κουλτουρών και τριών διαφορετικών θρησκειών συνυπάρχουν ειρηνικά σε κοινό περιβάλλον. Υπάρχει όμως και η διαφορετική πλευρά του νομίσματος. Οι κάτοικοι της πόλης εκμεταλλεύονται τους ραγιάδες, γεγονός που περιγράφεται έντονα από τους πρωταγωνιστές. Ακόμα και όταν η Άρτα εντάσσεται στο Ελληνικό κράτος, η εκμετάλλευση προέρχεται και από τα μοναστήρια μέχρι που στα προβλήματα των πολιτών εντάχθηκε το αγροτικό ζήτημα αμέσως μετά τα γεγονότα του Κιλελέρ...


Η κριτική μου…
 Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Καταρχάς, ο συγγραφέας συνθέτει το σκηνικό της αφήγησης με φόντο την Άρτα και μας παρουσιάζει την αρμονική συμβίωση των διαφορετικών πληθυσμών που ζούσαν στην περιοχή. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ο Έλληνας Λιόντος και ο Τούρκος Νετζίπ, γίνονται αχώριστοι φίλοι αποδεικνύοντας ότι η φιλία δε γνωρίζει σύνορα, μήνυμα ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας. Η πλοκή εξελίσσεται γρήγορα και σε κάποια σημεία, είναι ανατρεπτική: ο αναγνώστης αγωνιά για την εξέλιξη της ιστορίας, καθώς περιμένει να δει τις κινήσεις που θα κάνει ο κάθε ήρωας. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν οι εικόνες και οι λεπτομερείς περιγραφές στην αποτύπωση των τόπων και των χαρακτήρων της ιστορίας. Επίσης, η γλώσσα είναι η ομιλούμενη εκείνης της εποχής, διανθισμένη με πολλές τούρκικες λέξεις.

            Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε όλους, κυρίως βέβαια σε όσους  προτιμούν τα ιστορικά μυθιστορήματα με στοιχεία περιπέτειας. 

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου