Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

“Γυναίκα από βελούδο”

“Γυναίκα από βελούδο”
εκδόσεις Καστανιώτη, 1999
Φρέντυ Γερμανός

(Κριτική της μαθήτριας Μανουσαρίδου Κατερίνας)


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα...
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου 1934 με καταγωγή από την Μυτιλήνη, όπου σε ηλικία οκτώ ετών έβγαλε την πρώτη του εφημερίδα, με τίτλο Όλα για όλους την οποία κυκλοφορούσε σε είκοσι με εικοσιπέντε αντίτυπα και στην οποία η μητέρα του έγραφε το ερωτικό διήγημα. Μεγάλωσε στα Εξάρχεια και στην Κυψέλη. Έβγαλε το Βαρβάκειο ως ο χειρότερος μαθητής της τελευταίας πεντηκονταετίας στα θετικά μαθήματα. Έγινε πλασιέ υφασμάτων και υπάλληλος λογιστηρίου. Στράφηκε στην δημοσιογραφία, κρατώντας όλα τα κείμενα και διηγήματα που έγραψε σε ηλικία 17 με 26 ετών στο συρτάρι, μέχρι το 1998, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στην τότε Πάντειο Ανωτάτη Σχολή και στη Σχολή Δημοσιογραφίας Όλσον. Μιλούσε αγγλικά και γαλλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών.

Ορισμένα από τα έργα του…
Με Συγχωρήτε, λάθος
Το Δις Εξαμαρτείν
 Γράψ' το όπως το λέω.
 Σκέψου πριν το αγοράσεις.
Ούτε Αλάτι, ούτε πιπέρι.
Φαπ
Τζίμμυ, πάρε ένα φυστίκι.
Ο Εχθρικός Πλανήτης, επιστημονικής φαντασίας.
Ευρω-λεξικό.
Πρώτη Σελίδα.
Σαμ, με σκίτσα του Κώστα Μητρόπουλου
Ακριβή μου Σοφία
 Η Εκτέλεση, ιστορικό μυθιστόρημα.
Τα Ερωτικά της Κορσικής
Ελλάς υπό το μηδέν.
Γυναίκα από Βελούδο
Τερέζα

Υγρές Νύχτες
Το αντικείμενο: Νίκος Ζαχαριάδης


Η πλοκή...

Το μυστικό άλμπουμ της Σοφίας Τρικούπη της γυναίκας που μάγεψε την Ευρώπη του περασμένου αιώνα! Η γυναίκα από βελούδο, όπως την είχε βαφτίσει ο Τέννυσον, όταν την είχε γνωρίσει ένα βράδυ στο Μπάκιγχαμ. Γεννημένη στο Λονδίνο είχε την ευκαιρία να γνωρίσει όλα τα διάσημα ονόματα του αιώνα της. Λέγεται ότι ξεχώριζε για την ομορφιά και την οξυδέρκειά της τόσο, που την είχε ερωτευτεί σχεδόν κάθε ισχυρός άνδρας της εποχής της. Αργότερα, στην Αθήνα του 1880 αγάπησε και αγαπήθηκε από δύο πρωθυπουργούς. Ο ένας ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο αδερφός της. Η δική της καρδιά όμως ήταν δοσμένη για πάντα στο Θεόδωρο Δεληγιάννη, τον αιώνιο και ανελέητο αντίπαλο του αδερφού για να γεράσει στο τέλος ολομόναχη, συντροφιά μ΄ έναν παπαγάλο. Η Γυναίκα από Βελούδο πέρασε το 1985 κι από την ελληνική τηλεόραση, με τη μορφή δραματοποιημένου Ντοκιμαντέρ. Το σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Φρέντυ Γερμανός.



Η κριτική μου...
Από τις πρώτες σελίδες, ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου είναι η Σοφία Τρικούπη, η «γυναίκα από βελούδο» όπως φαίνεται από τον τίτλο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που παρουσιάζει όλες τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας μέσα από τη ζωή τριών ανθρώπων που την «έγραψαν». Η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα και συναρπαστική, γιατί ο συγγραφέας με την απλή και κατανοητή γλώσσα μεταφέρει το σκηνικό εκείνης της εποχής με τις σφοδρές αντιπαραθέσεις των δύο πολιτικών. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η σκιαγράφηση των χαρακτήρων : αναγνωρίζουμε δύο σπουδαίους πολιτικούς, που ενεργούν πολλές φορές όπως οι απλοί άνθρωποι: έχουν αδυναμίες και πάθη, παρασύρονται από τον εγωισμό, τη ματαιοδοξία, τις φιλοδοξίες τους. Η πρωτοτυπία του βιβλίου έγκειται στο ότι υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο αυτό σε όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιόδου αυτής μέσα από τη βιογραφία μιας γυναικείας προσωπικότητας, που έχει το ρόλο της «πρωταγωνίστριας». Θεωρώ ότι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στα κορίτσια τα οποία είναι πιο ευαίσθητα και ρομαντικά: μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τον πόνο μιας απαγορευμένης αγάπης και τελικά, ενός ανεκπλήρωτου έρωτα.

Βιβλιογραφία




1 σχόλιο:

  1. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο που απηχεί την ιστορική πραγματικότητα έτσι όπως απαθανατίστηκε μέσα απο τα μάτια μιας γυναικείας φυσιογνωμίας, η οποία δεν έπαψε στιγμή μέχρι το θάνατό της να γοητεύει. Στα μάτια του αναγνώστη παρελαύνουν σημαντικά πρόσωπα της τότε εποχής αποτυπωμένα απο κράμα λογοτεχνικής και ιστορικής σκοπιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή