Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

“Η κόρη της ανεμώνης ”

“Η κόρη της ανεμώνης ”
Γιώργος Πολυράκης
εκδόσεις Ψυχογιός, 2002

(Κριτική της μαθήτριας Σιάγλη Τόνιας)


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…
Ο Γιώργος Πολυράκης γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι διδάκτωρ. Πήρε την ειδικότητα του χειρουργού και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στη χειρουργική των αγγείων στο νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου. Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Έχει δημοσιεύσει ογδόντα τρεις επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, έχει κάνει δεκάδες ανακοινώσεων σε ιατρικά συνέδρια και έχει πάρει μέρος στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων. Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Διεθνούς Κολεγίου των Χειρουργών.

Ορισμένα από τα έργα του…
·           Χορεύοντας στη σιωπή (2001)
·           Με την πνοή του ανέμου (2003)
·           Συνάντηση με το χθες (2005)
·           Μακρινοί ορίζοντες (2005)
·           Σα να μην πέρασε μια μέρα (2006)
·           Σιωπηλές κραυγές (2007)
·           Οι αετοί πεθαίνουν ελεύθεροι (2008)
·           Ασυνήθιστη πρόταση (2012)
·           Τα ηράνθεμα θα ανθίσουν ξανά (2013)


Η πλοκή …
Ο Άντριου Σαμπάνις είναι ένας πασίγνωστος ηθοποιός, ο οποίος μετά από την είδηση ότι έπασχε από καρκίνο αποφασίζει να ταξιδέψει στην μητέρα-πατρίδα του, την Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της πτήσης, γνωρίζει μια δημοσιογράφο η οποία όμως δεν του αποκαλύπτει την ταυτότητά της. Αφού φτάνουν στην Ελλάδα, η δημοσιογράφος Ισαβέλλα Ρόντου δίνει εντολή στην βοηθό της Μάριον να ακολουθήσει τον Άντριου στο χωριό που θα παραμείνει για λίγους μήνες και να προσπαθήσει να τον πλησιάσει για να συλλέξει πληροφορίες με σκοπό να συντάξει ένα άρθρο που θα αναφέρεται στον ηθοποιό και στην ταινία που επρόκειτο να γυριστεί σε λίγους μήνες. Αφού ο χρόνος κυλά με την Μάριον και τον Άντριου να ερωτεύονται ο ένας τον άλλο, λίγα χρόνια αργότερα, οι τρεις πρωταγωνιστές θα ξανασυναντηθούν και όλα θα είναι πολύ πιο διαφορετικά, αφού στο φως θα έρθουν αλήθειες που ήταν κρυμμένες στα βάθη των χρόνων…

Οι εντυπώσεις μου…
Το συγκεκριμένο βιβλίο μου άρεσε πολύ, γιατί είναι γεμάτο μυστήριο και πολλές αποκαλύψεις - ανατροπές. Η αφήγηση είναι ρέουσα και η πλοκή εξελίσσεται γρήγορα και η «δράση» είναι καταιγιστική, αφού περιμένεις με αγωνία να διαβάσεις την εξέλιξη της ιστορίας. Αυτό που μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον είναι η δύναμη της γραφής του συγγραφέα με τις καταπληκτικές περιγραφές των τοπίων και με τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Το ενδιαφέρον διατηρείται αμείωτο, ο αναγνώστης συμπάσχει με τους ήρωες, αλλά και προβληματίζεται με τα παιχνίδια που επιφυλάσσει η μοίρα. Βέβαια, κατά τη γνώμη μου, ίσως σε ορισμένα σημεία η αφήγηση ήταν πολυσύνθετη, με την έννοια ότι διαπλέκονταν πολλά γεγονότα και πρόσωπα.
Θα το πρότεινα  ανεπιφύλακτα σε όλους, γιατί είναι ένα βιβλίο που σε «ταξιδεύει», είναι διάχυτη η ρομαντική διάθεση, ενώ το τέλος είναι συγκλονιστικό. Καθηλώνει τον αναγνώστη, γιατί αναθεωρεί κάποιες αξίες  που θεωρούνται δεδομένες. 

Βιβλιογραφία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου