Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

“Κόκκινος Δράκος”

Κόκκινος Δράκος
εκδόσεις Bell, 1981
Thomas Harris

(Κριτική του μαθητή Χότζα Μιγκέλ)


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…
Ο Τόμας Χάρις γεννήθηκε το 1940(11/04/1940) στο Τζάκσον του Τενεσί, τώρα ζει στο Ριτς στο Λόνγκ Άιλαντ. Ήταν εσωστρεφής και σχολαστικός στο δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια άνθισε στο γυμνάσιο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Baylor στο Waco, Τέξας, όπου ειδικεύτηκε στην αγγλική γλώσσα και αποφοίτησε το 1964. Είναι συγγραφέας και σεναριογράφος,  πιο γνωστός για μια σειρά από μυθιστορήματα αγωνίας για τον αγαπημένο του χαρακτήρα τον Χάνιμπαλ Λέκτερ. Όλα τα έργα του έχουν γίνει σε ταινίες, η πιο αξιοσημείωτη είναι η πολυβραβευμένη με Όσκαρ <<Η Σιωπή των Αμνών>>.
Τα  διασημότερα βιβλία του είναι:
  • Μαύρη Κυριακή (1975)
  • Ο Κόκκινος Δράκος (1981)
  • Η Σιωπή των Αμνών (1988)
  • Χάνιμπαλ (1999)
  • Χάνιμπαλ η Επιστροφή (2006)
Η πλοκή…
Ο Κόκκινος Δράκος είναι ένα βιβλίο που διαδραματίζεται το 1980: ένας ψυχοπαθής δολοφόνος με ένα τατουάζ ενός κόκκινου Δράκου κάθε πανσέληνο επιτίθεται σε ανυποψίαστες οικογένειες. Μετά από δύο επιθέσεις στο Μπρίκινγκχαμ και στην Ατλάντα, το FBI ζητάει βοήθεια από έναν παλιό της πράκτορα, τον Γουίλ που είχε καταφέρει να πιάσει τον Δόκτορ Λέκτερ Χάνιμπαλ τρία χρόνια νωρίτερα, αλλά αποσύρθηκε μετά από αυτό, γιατί ο Λέκτερ παραλίγο να τον σκοτώσει. Αφού ο Γουίλ ξεκινάει την αναζήτηση, καταλαβαίνει πως για να νικήσει τον Κόκκινο Δράκο, χρειάζεται την βοήθεια του Λέκτερ και έτσι, τον επισκέπτεται στην φυλακή. Όμως, ο Λέκτερ έχει ένα σατανικό σχέδιο στο μυαλό του: προσπαθεί να σκοτώσει τον Γουίλ και την οικογένεια του με κάθε τρόπο. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, ο Γουίλ πρέπει  να ανακαλύψει τον Κόκκινο Δράκο πριν έρθει ξανά η πανσέληνος και επιτεθεί.


Η κριτική μου…
Το βιβλίο αυτό κατά την γνώμη μού είναι το καλύτερο με διαφορά για αυτούς που αγαπάνε τα μυστήρια. Ο συγγραφέας «παίζει» με την ψυχολογία του αναγνώστη: αποκαλύπτοντας συγκεκριμένες πληροφορίες, σχηματίζεται στο μυαλό του αναγνώστη μια εικόνα, η οποία στην εξέλιξη της ιστορίας θα ανατραπεί. Κάτι που με εντυπωσίασε στο το βιβλίο ήταν η γρήγορη εναλλαγή των σκηνών και οι γλαφυρές περιγραφές: σα να παρακολουθείς ιδίοις όμμασι τη σκηνή. Ένα άλλο σημείο στο βιβλίο που μου τράβηξε την προσοχή ήταν ο τρόπος σκέψης του ήρωα της ιστορίας, Γουίλ: χρησιμοποιώντας την φαντασία του και με βάση τα λιγοστά στοιχεία που είχε, προσπαθούσε να διαλευκάνει το έγκλημα.  
Ο “ Κόκκινος Δράκος” είναι ένα εκπληκτικό θρίλερ όπου εκτινάσσει την αγωνία και την αδρεναλίνη του αναγνώστη στα ύψη μέσα από μια ασταμάτητη ροή των γεγονότων που συμβαίνουν στους πρωταγωνιστές του. Μέσα από την ιστορία του δημιουργείται ένα θαυμάσιο ψυχολογικό πορτραίτο μιας διαταραγμένης προσωπικότητας και βάζει τον αναγνώστη να σκεφτεί ότι ίσως τα παιδικά τραύματα, ορισμένες φορές, λειτουργούν καταλυτικά ως προς την διαμόρφωση του χαρακτήρα ορισμένων ατόμων.
Θα πρότεινα αυτό το βιβλίο αποκλειστικά σε λάτρεις των βιβλίων μυστηρίου και ψυχολογικού θρίλερ: εκτός του ότι είναι ένα εντυπωσιακό βιβλίο, διαβάζοντάς το μαθαίνεις την ιστορία ενός «διάσημου» κινηματογραφικού - μυθιστορηματικού ήρωα, του Χάνιμπαλ Λέκτερ, που  στα επόμενα τρία βιβλία του συγγραφέα η πλοκή τους περιστρέφεται γύρω από την ζωή και τα αποτρόπαια έργα του.

Βιβλιογραφία
Το trailer της ταινίας 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου