Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

“Η αναζήτηση”

Η αναζήτηση
εκδόσεις Κέδρος, 1998
Νίκος Θέμελης

(Κριτική της Γιαπατζή Φανής)


(Το βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέως έχει προηγηθεί σε άλλη ανάρτηση.)


Η πλοκή…
«Η Αναζήτηση» είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Νίκου Θέμελη. Η υπόθεση εξελίσσεται χρονολογικά στα τέλη 19ου αιώνα κι αρχές του 20ου. Την ιστορία αφηγούνται έξι διαφορετικά άτομα (ο καθένας με τα προσωπικά του βιώματα). Το μόνο κοινό ανάμεσά τους είναι το ότι όλοι τους γνωρίζουν τον Νικόλα, ο οποίος είναι και ο κεντρικός ήρωας. Ο Νικόλας είναι ένας νεαρός ο οποίος μαθαίνει πως ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια του κι έτσι ξεκινά την προσπάθειά του να τον αναζητήσει. Καθένα από τα έξι πρόσωπα αναζητά το πεπρωμένο του καθώς και το δικό του νόημα ζωής . Αρχικά, το βιβλίο παρουσιάζει πώς οι χαρακτήρες προσπαθούν να φτιάξουν την προσωπική τους ζωή και έπειτα το πώς δημιουργούν την ιστορία της γενιάς τους και του τόπου στον οποίο ζουν. Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι ο τίτλος ταιριάζει απόλυτα στο βιβλίο, όχι μόνο λόγω του Νικόλα, αλλά και τον υπόλοιπων αφηγητών, οι οποίοι αναζητούν τις δικές τους απαντήσεις σ’ έναν κόσμο που μεταβάλλεται διαρκώς!


Η κριτική μου…
Βρήκα το βιβλίο αρκετά ενδιαφέρον! Μου άρεσε ιδιαίτερα η γλώσσα του βιβλίου, η οποία άλλαζε κάθε φορά (ελληνικές και τουρκικές λέξεις) ανάλογα με το πρόσωπο που αφηγούνταν. Βρήκα πολύ έξυπνη την τεχνική της εναλλαγής των αφηγητών, μιας και με αυτό τον τρόπο το διήγημα δεν γινόταν βαρετό. Επίσης, ενθουσιάστηκα από την γλαφυρότητα  των περιγραφών και των εικόνων των περιοχών όπου εξελισσόταν η κάθε ιστορία. Μέσα από την ευφάνταστη πλοκή, την αφηγηματική του δεξιοτεχνία και την ρεαλιστική αφήγηση, ο συγγραφέας θίγει θέματα ανθρώπινα, κοινωνικά, πολιτικά, τοποθετώντας τη δράση σε ένα ιστορικό πλαίσιο μιας εποχής κρίσιμης για την Ελλάδα, στα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής. Παρόλα αυτά, η περιγραφή σε κάποια σημεία του διηγήματος ήταν τόσο λεπτομερής που καταντούσε κουραστική. Μου φάνηκε επίσης κουραστικό το γεγονός της απουσίας των διαλόγων μέσα στο βιβλίο, καταφέρνοντας έτσι να χάνει πολλές φορές την ροή και την παραστατικότητά του.

Γενικότερα, το βιβλίο μου άρεσε, παρά την απουσία της έντονης δράσης! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους λατρεύουν να ταξιδεύουν, αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής στα παλαιότερα χρόνια κυρίως στην περίοδο του μικρασιατικού ελληνισμού με επίκεντρο τη Σμύρνη, την Μυτιλήνη, την Πόλη αλλά και τον Πόντο.

Βιβλιογραφία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου