Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

“Κάτω απ’ την καρδιά της”

“Κάτω απ’ την καρδιά της”
εκδόσεις Πατάκη, 1996
Βούλα Μάστορη

(Κριτική της μαθήτριας Χατζηστογιάννη Σοφίας)


Λίγα λόγια για την συγγραφέα…
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1945. Κατάγεται από τη Μικρά Ασία. Το πατρικό της όνομα είναι Παρασκευή Μιχαηλίδου. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Άμφισσα και από τα δώδεκά της ζει στην Αθήνα. Με την Παιδική Λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται το 1974. Από το 1993 προωθεί το "Παιχνιδομάθημα" της Δημιουργικής Γραφής στο Δημοτικό, πρόγραμμα δικής της επινόησης με στόχο τη μύηση των παιδιών στην Παιδική Λογοτεχνία και την ανάπτυξη του προφορικού και γραπτού λόγου. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έργα της έχουν βραβευτεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τηνΕ.Ο.Υ.Λ.Α.Α., τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και το Υπουργείο Πολιτισμού. Το 2006 ήταν υποψήφια για το βραβείο Andersen.

Η πλοκή…
Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται την περίοδο της χούντας. Η Άννα παντρεύεται σε μικρή ηλικία - πριν καλά καλά προλάβει να ζήσει την ζωή της- τον Πάνο έναν άντρα πολύ μεγαλύτερό της, ο οποίος ήταν ήδη χωρισμένος και είχε ένα παιδί, τον Γρηγόρη. Η Άννα μένει για  πρώτη φορά έγκυος και αποκτά τον Νικόλα. Όμως μπορεί να ήταν μητέρα αλλά ήταν πολύ καλομαθημένη. Κάθε Κυριακή πήγαινε για καφέ με την φίλη για να κουτσομπολέψουν και  να χαζέψουν τις βιτρίνες. Πριν προλάβει όμως να ξανά μείνει έγκυος, την προλαβαίνει η χούντα. Η Άννα είχε πολλές απορίες για την πολιτική  κατάσταση και συνέχεια ρωτούσε τον Πάνο, μα αυτός ποτέ δεν την απαντούσε. Η Άννα αποδείχθηκε ότι ήταν μια δυναμική και δυνατή γυναίκα, αν και γνώριζε ότι με τη συμπεριφορά της  μπορεί να έχανε τον άντρα της αλλά και τον εαυτό της.

Λίγα λόγια για τους ήρωες…
Πάνος:  Είναι ο πατέρας της οικογενείας ο οποίος από τον προηγούμενο του γάμο είχε ένα αγοράκι τον Γρηγόρη.
Άννα: Σε πολύ μικρή ηλικία ένιωσε έτοιμη να παντρευτεί  και να κάνει οικογένεια.
Γρηγόρης : Είναι παιδί του Πάνου από τον προηγούμενο γάμο. Η βιολογική του μητέρα δεν του δίνει τη σημασία και την προσοχή που θα έπρεπε. Ο Γρηγόρης βλέποντας την αδιαφορία που δείχνει η βιολογική του μητέρα καταλήγει στην τρυφερή αγκαλιά  της μητριάς του.
Νικόλας: Είναι ο μικρός της οικογένειας, είναι πολύ ζηλιάρης και εσωστρεφής. Συνέχεια ζωγραφίζει έναν φαντάρο με ένα πουλί να καίγονται. Θέλει να μεγαλώσει πολύ γρήγορα και  να παντρευτεί την μητέρα του και προσπαθεί συνέχεια να της δείχνει ότι κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο άντρας.
Σφραγιδοφύλακας: Αδερφή του Πάνου, είναι βασικό μέλος όλης  της οικογένειας και φυσικά η μοναχοκόρη. Επίσης, είναι αυτή που φυλάει σαν ενθύμιο τα πράγματα της γιαγιάς Μαρίας η οποία έχει φύγει από την ζωή.
Κ. Βάγια: Είναι προσωπική βοηθός της οικογένειας κάνει όλες της δουλειές του σπιτιού. Έχει μια κόρη, την Στέλλα.


Η κριτική μου…
Το βιβλίο «Κάτω από την καρδιά της» είναι ευχάριστο και ενδιαφέρον. Το θέμα του βιβλίου, η διήγηση των γεγονότων μέσα από τα μάτια ενός εμβρύου που αρνείται να γεννηθεί «όσο είναι η χούντα έξω», είναι πολύ πρωτότυπο. Με συγκίνησε το ότι σε κάθε δύσκολη και στενάχωρη στιγμή της ζωής της μητέρας του η θέση του ήταν κάτω από την καρδία της, μια θέση που δείχνει την αγάπη και την ζεστασιά που όλοι έχουμε ανάγκη. Η εξιστόρηση των γεγονότων του Πολυτεχνείου είναι τόσο ζωντανή που είναι σαν να βρίσκεται ο αναγνώστης στην καρδιά όλων των γεγονότων. Δεν κουράζει καθόλου, αντίθετα η απλή και κατανοητή γλώσσα τον καθιστούν ευκολοδιάβαστο. Θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε έφηβες.

Βιβλιογραφία 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου